Svenska Spel satsar på viktiga samhällsprojekt tillsammans med svenska elitklubbar

Av på 6 november, 2013

Idag presenteras vilka samhällsprojekt som får medel från Svenska Spels Fotbollsfond 2013. Totalt delas 1,3 miljoner kronor ut till 16 elitföreningar, pengar som ska användas till initiativ utanför spelplanen. Sunnanå och Djurgårdens IF får de största bidragen för sina projekt ”klasscupen” och ”jobbchansen”.

− Med fotbollsfonden vill vi visa att vi tillsammans med elitföreningarna kan göra skillnad och nå utanför planerna och omklädningsrummen med positiva initiativ. Fotbollen är utgångspunkten, men projekten når långt ut i samhället och bidrar till något större, säger Johan Lindvall, varumärkeschef på Svenska Spel.

Svenska Spels Fotbollsfond ger elitklubbarna i svensk fotboll möjlighet att ansöka om stöd för projekt som ger något positivt tillbaka till samhället. Fonden består av totalt 1,3 miljoner kronor och i år fördelas pengarna ut till 16 föreningar som var och en får från 50 000 upp till 200 000 kronor för sina initiativ. Sunnanå och Djurgårdens IF fick de största beloppen i år på 200 000 kronor vardera för att genomföra sina projekt.

− I Skellefteå har Sunnanå en stark roll, men vi vill göra det ännu mer tillgängligt för alla att få vara med i en fotbollsförening. Syftet är att ge fler barn möjligheten att få vara en del i ett lag och uppleva den fantastiska lagkänslan. Många av barnen i våra skolor har aldrig spelat fotboll och har kanske inte vågat ta steget in i en förening, men genom ett samarbete med de lokala skolorna vill vi med ”Klasscupen” uppnå detta, säger Peder Eriksson, Sunnanå SK.

– ”Jobbchansen” är ett integrationsprojekt där Djurgården och våra samarbetspartners erbjuder utbildning och praktikplatser till ungdomar från Järvaområdet. Förutom praktikplatsen innebär projektet även ledarskap och konflikthantering samt inspirationsföreläsningar och idrottsaktiviteter i Djurgårdsandan Sportcenter för deltagarna. Varje klass består av 20-30 ungdomar och vi har som målsättning att ha tre klasser per år. Målet är att 70 % av deltagarna skall ha arbete eller vidare studieutbildning efter genomförd tid i ”Jobbchansen”, säger Patrik Asplund, Djurgårdens IF.

Finns en stor vilja för ett samhällsengagemang
− Svensk fotboll har länge arbetat med sociala frågor och de senaste åtta åren har vi delat ut drygt sex miljoner kronor till insatser som klubbarna gör för sitt närsamhälle. Det finns helt klart en stark vilja från klubbarna att göra något gott och kan vi bidra ekonomiskt till det är ekvationen löst, avslutar Johan Lindvall.

Örebroguiden

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in