Svenskarna vill ha grönare skolor och arbetsplatser

Av på 18 mars, 2019

Nu vill svenskarna se grönare skolor och arbetsplatser. Många vill odla tillsammans med sina barn och det finns en stor enighet kring att det är viktigt att lära barn om odling. Dessutom uppger hälften av Sveriges befolkning att de är självförsörjande på någon ätbar växt under säsong. Detta är några av slutsatserna som går att läsa i Plantagens årliga rapport Växttrender.

För åttonde året i rad presenterar Plantagen nu rapporten Växttrender som består av en kvalitativ undersökning och en konsumentundersökning. Växttrender 2019 är uppdelad i fem delar som släpps löpande under året. Rapporten har tagits fram tillsammans med HUI Research och profilerna Stefan ”Trendstefan” Nilsson (trendspanare), Johan Orre (hortonom), Eva Sahlin (forskare inom stresshantering), Lotta Fabricius (biodlare), Hanna Åberg (trädgårdsingenjör och bi-expert) och Tina Stuestøl (influencer).

Svenskarna vill se grönare skolor och arbetsplatser
Enligt Växttrender 2019 fortsätter intresset för växter och grönska att slå rot, och har aldrig varit så stort som det är just nu. Det finns en ökad förståelse för hur blommor och växter i vår omgivning påverkar oss och över hälften av alla svenskar (52 procent) vill se ännu mer grönska på både skolor och arbetsplatser.

– Akuta stressnivåer kan återgå till normala nivåer när vi befinner oss i naturmiljöer jämfört med urbana miljöer, säger Eva Sahlin, forskare inom bland annat stresshantering.

Det finns dessutom ett stort intresse hos svenskarna att odla tillsammans med sina egna barn. Hälften av alla med hemmavarande barn (48 procent) uppger att de odlar tillsammans med sina barn. Dessutom anser hela 68 procent att det är viktigt att barn får lära sig om odling.

Självförsörjande på ätbara växter
Över hälften av svenskarna (52 procent) är självförsörjande på någon ätbar växt under dess säsong. Fler män än kvinnor uppger att de är självförsörjande (60 procent) Den främsta anledningen till att odla ätbart är att det upplevs som både utmanande och roligt, men en allt vanligare anledning är också att det är ekologiskt och närproducerat, vilket 39 procent angett som skäl. Närmare hälften (47 procent) odlar sina egna ätbara växter för att det känns hälsosamt.

– Hos yngre, där intresset för odling och växter generellt har ökat de senaste åren, så är det här med att odla ätbart en viktig inkörsport – tillexempel att kunna använda det man odlar i sin matlagning, säger Johan Orre, Hortonom på Plantagen.

Trä och organiska material dominerar
Rent estetiskt märks en tydlig trend där jordnära och hållbara materialval dominerar. Nedtonade, jordiga färger och organiska material som tillexempel trä står i fokus. Hållbarhetsfrågor blir generellt allt viktigare i samhällsdebatten och börjar även återspeglas i de materialval vi gör.

– I en hyperdigitaliserad värld längtar vi efter lugna zoner för avkoppling. Neutrala toner med jordiga inslag är färgskalan, och materialen är organiska, tillexempel keramik och trä, säger Stefan ”Trendstefan” Nilsson.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in