Sverige fortsatt i topp i korruptionsindex

Av på 30 januari, 2019
Natali Phalén, generalsekreterare Institutet Mot Mutor (IMM).

Sverige fortsatt i topp i korruptionsindex – men stora internationella utmaningar finns.

Sverige får en poäng mer än föregående år och placerar sig på en tredjeplats i Transparency Internationals årliga korruptionsperceptionsindex.

Internationellt sett är Sverige ett land med relativt låg grad av korruption, och likt föregående år placerar sig Sverige bland topplatserna. Det betyder dock inte att vi är förskonade från korruption och vi får aldrig luta oss tillbaka i kampen mot korruption. Det räcker helt enkelt inte att vara bland de bästa i klassen, säger Natali Phalén, generalsekreterare Institutet Mot Mutor (IMM).

Av de 180 länder som bedömts i indexet, där 100 poäng är toppbetyg, placerar sig två tredjedelar av alla länder under 50 poäng. Genomsnittspoängen är 43. I botten placerar sig Somalia, Syrien och Sydsudan.

– Korruption är ett världstäckande problem som äter upp enorma summor pengar varje år. Den utbredda korruptionen runtom i världen sätter fingret på de stora korruptionsutmaningar som finns utanför Sveriges gränser och som svenskt näringsliv brottas med. Här behövs tydlig vägledning för vad som krävs för att hantera dessa risker och en hög riskmedvetenhet. Sverige måste också ha en kraftfull lagstiftning mot korruptionsöverträdelser utomlands, något som nu inte är fallet framförallt mot bakgrund av de låga företagsböterna, fortsätter Natali Phalén.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in