Sverige ökar stödet till Internationella brottmålsdomstolens utredningar av krigsförbrytelser

By on 12 april, 2022
Arkivbild

Rysslands våldsamma aggression i Ukraina är den värsta sedan andra världskriget. Utrikesminister Ann Linde meddelade igår att Sverige ökar sitt stöd till internationella brottsmålsdomstolens verksamhet med 5 miljoner kronor.

Krigsförbrytelserna i Ukraina har kraftigt ökat trycket på internationella brottsmålsdomstolen (ICC). Under måndagmorgonen presenterade utrikesminister Ann Linde ett ökat svenskt stöd med fem miljoner kronor till ICC i möte med chefsåklagare Karim Khan.

– De avskyvärda uppgifter vi får om avrättningar, våldtäkter och plundringar av civila i Butja och andra städer antyder ett mönster av systematiska övergrepp utan respekt för krigets lagar. Brott mot folkrätten måste utredas och ansvariga ska ställas till svars. ICC behöver det internationella samfundets fulla stöd, säger utrikesminister Ann Linde.

Sverige och EU stödjer ICC som en grundpelare i den internationella arkitektur som finns på plats för att upprätthålla respekten för folkrätten och den regelbaserade världsordningen. Tillsammans med 40 andra stater har Sverige tagit initiativ till att hänskjuta situationen i Ukraina till ICC. ICC:s åklagare har inlett en förundersökning om brott mot folkrätten i Ukraina.

Utöver det nya stödet om 5 miljoner kronor har Sverige redan tidigare beslutat om ytterligare två miljoner kronor till ICC efter krigsutbrottet. Stödet går till en nyupprättat Trust Fund för att tillgodose åklagarkontorets akuta resursbehov och göra det möjligt för det att effektivt hantera alla de situationer som är under utredning eller rättegång. 

Sverige ger också ett årligt stöd om 2,5 miljoner euro till ICC, Svenska åklagarmyndigheten och Polismyndigheten arbetar dessutom aktivt för att bidra med nationella experter till ICC. 

Sverige/Världen
Örebronyheter

Källa Regeringskansliet

You must be logged in to post a comment Login