Tack Stefan på akuten i Örebro

By on 1 maj, 2023
Arkivbild

Akuten på USÖ Örebro, stället som man absolut inte vill besöka, om man självklart inte måste och är man där så finns det en orsak.

Jag var där ikväll på grund av att mitt öra packade ihop, innan jag ens bestämde mig för att gå dit fick jag svettningar och en stress som jag inte hade upplevt innan. Som jag skrev först så drar man sig för att gå dit, även om andra runt omkring säger åt en att man inte ska vara så envis.

Drar man ut på att söka hjälp brukar det vanligtvis inte bli bättre, man måste åtgärda mer än om man faktiskt varit i tid.

Hur som helst så jag gick ner till akuten Örebro, fick med mig ett sällskap som gjorde ett visst lugn infann sig. Där och då stötte jag på Stefan som tog emot mig, varav Stefan inledningsvis undrade vad problemet var och jag berättade vad det handlade om.

Det första iskalle Stefan sa var bara:

”Det är ingen här som kommer att emot dig, det finns ingen läkare som gör det”

Jag svarade och sade att jag vet att det finns läkare på öronavdelningen, som sitter jour om det kommer någon med just öronproblem.

”Jag vet svarade Stefan, men du kommer inte att få någon hjälp du får vända dig till vårdcentralen.”

Efter visst dividerande där jag försökte att få hjälp för jag vet om att det här kommer inte att bli kul när jag kommer hem, men samtidigt insåg jag att Stefan hade bestämt sig. Det gjorde han egentligen redan när jag berättad varför jag var där, han skulle helt inte släppa in mig oavsett.

På vägen ut sa jag till mitt sällskap vad jag tyckte om honom: ”Vilken jävla idiot”, kanske onödigt. Men å andra sidan så visade det sig att Stefan hade helt fantastiskt bra öron då han svarade en bit bort: ”Detsamma”. Det kändes riktigt oproffsigt, för även om min kommentar om honom sagt till mitt sällskap kanske var onödigt så kändes faktiskt rätt.

För tänk efter, varför går/åker man till just akuten?

Jo, för att man är orolig för sin hälsa, man vet inte vad det är och man hoppas få ett proffsigt mottagande från en lekman som vet han/hon gör. En människa som även om det man åker dit för kanske inte är så allvarligt i alla fall kan få dig att må bra, att man känna sig ok så att man inte går/åker därifrån arg och eventuellt mer orolig.

Jag trodde att man år 2023 hade kommit längre än så här, att man vid patientkontakt kunde visa upp mer känsla än det här. För vad är det för idiot som sitter där en riktigt lugn kväll och dissar dig, om han nu vet att finns en läkare på öronmottagningen som är där beredd att ta emot patienter med just öronproblem, varför inte låta patienten komma in?

Jag kan garanterat säga att Stefan befann sig på fel plats ikväll, jag är ganska säker på att han på något sätt har lyckats med att skaffa sig fel jobb också. Mitt sällskap jobbar just på kundsupport och hade en hel del åsikter om Stefans sätt att hantera mig, nummer ett är i alla fall att du inte ska kalla din kund/patient för idiot som Stefan faktiskt gjorde.

Jag är helt säker på att de sitter i mottagningen har blivit kallade för bra värre saker än ”idiot” i ansiktet, antagligen saker som har sagts i affekt då patienterna i fråga har känt sig oroliga och inte säkra på vad som händer. Det kallas kundmottagning där kunden faktiskt har rätt, sa sällskapet i alla fall.

Men det gäller antagligen inte på USÖs akutmottagning i Örebro när allsmäktige Stefan sitter och ska ta emot patienter, just ja, jag hann inte ens bli patient. Vad vet jag, det kanske ingår dryghet och översitteri i utbildningen som krävs för att en sådan människa ska hamna just där.

Hur som helst så blev kontentan att det var bara att ge upp, med tankar om att det här kan inte vara ok. Att en sådan där människa ska få ta emot människor med den attityden, ett personmottagande som inte ska finnas i vården. Vård var det ja, men på Stefans villkor.

Stefan är ett påhittat namn, inte för att skydda honom utan mest för att jag faktiskt inte kommer ihåg vad han hette. En sådan människa är inte värd ett kommas ihåg, en människa som inte bidrar till något av värde när det väl gäller.

Det ska tilläggas att jag har varit på just akuten med öronproblem tidigare (tydligen lite av min grej) och det har inte varit några problem att få hjälp, för det är väl det sjukvården är till för, att hjälpa. Finns det tid och rum så kan jag inte se varför man nekas komma in, att hjälpa gör att andra människor mår bra eller i alla fall bättre.

Men jag avslutar med att säga tack Stefan för ett uppvaknande, att man minsann inte ska ta för givet att man ska få hjälp när man väl behöver det.

Anders Olofsson
Örebronyheter

Det här är ett personligt inlägg, där skribenten står för innehållet.

You must be logged in to post a comment Login