Tandhygienistens bästa råd för friska och starka tänder

By on 30 april, 2017

Starka tänder är glada tänder. Men vad ska man egentligen tänka på för att hålla dem starka och förebygga karies? Här har vi samlat tandhygienistens bästa tips.

”Tänderna ska hålla livet ut och därför behöver de lite extra omtanke. Den dagliga munhygienen är viktig och det ska inte vara krångligt att hålla tänderna starka”, säger tandhygienisten Anna-Karin Karlsson på Tandläkarhuset Bromma som här har samlat sina bästa tips.

1. Det hänger på siffran 2
Borsta tänderna i två minuter, två gånger om dagen, med två centimeter fluortandkräm. Använd lätta rörelser, tryck inte. Byt tandborste ofta, även om du använder eltandborste. Slitna borststrån rengör inte lika effektivt.

2. Glöm inte mellanrummen
Rengör mellan tänderna med tandtråd eller mellanrumsborste en gång om dagen. Tänk på att göra det innan du borstar tänderna. Då följer skräp och matrester med ut och fluoret från tandkräm och fluorskölj kommer åt de rengjorda ytorna bättre. Är du osäker på vilken tandtråd eller mellanrumsborste du ska använda? Fråga din tandhygienist om råd.

3. Undvik att småäta
Dina tänder klarar av huvudmåltider som frukost, lunch och middag samt ett par mellanmål. Men undvik att småäta däremellan. Tugga gärna tuggummi efter måltiderna. Det stimulerar salivsekretionen och buffrar surt pH. Ett tuggummi som innehåller fluor och xylitol rekommenderas.

4. Sköljetikett
Gurgla inte munnen med vatten efter att du borstat tänderna, men fluorskölj går givetvis bra. Vänta gärna 1-2 timmar innan du äter eller dricker. Fluoret behöver tid att verka för att ha skyddande effekt.

5. Tandhygienisten är din vän
Kom ihåg att besöka din tandläkare och din tandhygienist regelbundet. På det viset upptäcks problem med tänder och tandkött i tid. Blöder det mycket från tandköttet trots att du är noggrann med rengöringen? Då är det dags att gå till tandhygienisten.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login