Tips för en riktigt grön jul

By on 16 november, 2023
Arkivbild

Nu är det snart jul igen. Naturskyddsföreningen har samlat en rad praktiska tips som gör julen riktigt grön och skön. Bland annat uppmuntrar vi till att handla begagnat, laga vegetariskt och satsa på en ekologisk gran.

–Julen är en högtid då vi längtar efter att få träffa våra nära och kära och äta god mat tillsammans. Men den är också en stressig tid, med många måsten som ofta handlar om konsumtion. Med våra tips hoppas vi att fler kan fira en riktigt grön och skön jul, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.

Mat, frukt och godis

Julklassiker som kaffe, russin och citrus är hårt besprutade och extra viktiga att byta till eko. Även kött är bättre att välja ekologiskt och svenskt. Samtidigt bidrar du också till en god jul för naturen, djuren och människor i andra delar av världen.

För att kunna njuta av svenska julbordsklassiker som sill och ansjovis är det säkrast att välja MSC- eller KRAV-märkt fisk. Avstå från strömming och sill som är fiskad i centrala Östersjön och Bottniska viken om du vill undvika rester av miljögifter. Håll koll på lutfisken som ofta görs på långa, en fisksort som är illa ute. Välj lutfisk gjord på MSC-märkt sej eller torsk i stället. För laxälskaren är det odlad KRAV-lax som gäller. Och kom ihåg – ålen är på randen till utrotning. Självklart förtjänar den ett bättre öde än att serveras på våra julbord.

Titta på innehållsförteckningen och välj palmoljefria pepparkakor. Flera producenter har valt att helt skippa palmolja. Om kakorna innehåller palmolja är det viktigt att kontrollera att den är KRAV-certifierad. Även chokladaskar innehåller ofta palmolja.

Julgranen

Bästa valet av gran är en Krav-märkt gran. Både den vanliga granen, som ibland kallas rödgran, och kungsgran finns som Krav-märkta.

Om du inte kan få tag på en Krav-gran eller känner någon markägare så är det bästa valet att köpa en vanlig rödgran (Picea abies). Fråga var den odlats – ju närmre desto bättre! Kungsgran (Abies nordmannia) är generellt sett sämre, om den inte är Krav-märkt, eftersom den då sannolikt odlats med både gödsel och bekämpningsmedel.

Det sämsta för miljön är plastgran, även om den används i många år. Den totala miljöpåverkan – när man räknar in produktion, transporter samt mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning – blir störst med en plastgran. Så skippa plastgranen om du inte har en på vinden sedan tidigare.

När julen är över ska granen lämnas på närmaste återvinningscentral eller i grovsoprummet. På sina håll ordnas även insamlingsställen för de granar som tappat barren.

Julmyset

Stearinljus görs ofta av slaktavfall, och är bättre ur miljösynpunkt än ljus som tillverkas av paraffin, som är gjort av fossila råvaror. Dock kan en del stearinljus innehålla palmolja, även om flera tillverkare väljer bort palmoljan. Välj gärna Svanen-märkta ljus, som innehåller minst 90 procent förnybara råvaror och ingen palmolja.

Julklappen

Blicka bortom nya prylar. Varför inte ge en kul upplevelse eller något second hand? Det finns mängder med begagnade leksaker, fina kläder och prylar till salu. Miljömärkta presenter är alltid bäst, oavsett om det är nytt eller second hand. Se gärna till att spara kvittot och förklara att det är helt okej att byta.

Sortera julskräpet på rätt sätt
Så här gör du:

Julklappspapperet: omslagspapper och wellpapp från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar, alltså inte i tidningsinsamlingen. Ta bort alla snören från papperet eftersom de stör återvinningen.

Frigoliten: återvinn genom att lägga i behållare för plastförpackningar.

Ljusslingan: lämna smålampor från luciakransen, julgransljus, ljusslingor, elljusstakar som smått el-avfall på återvinningscentralen. De innehåller ämnen som inte är bra för naturen om de skulle läcka ut. när de läcker ut i naturen.

Värmeljus och marschaller: Kolla med kommunen eller med återvinningscentralen där du bor vad som gäller. I de flesta kommuner ska både koppar och vekeshållare lämnas i behållaren för metallskrot på återvinningscentralen. Det gör inget om det finns stearin kvar, men lossa gärna den lilla metallbiten som håller fast veken. Då kan aluminiumet lättare sorteras rätt när metallen tas om hand.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Naturskyddsföreningen 

You must be logged in to post a comment Login