Tjäna mycket på att rensa hemma

By on 7 april, 2023
Att vårrensa förrådet kan löna sig. I genomsnitt har svensken oanvända prylar till ett värde av 8 700 kronor där.
Bild: Blocket

33 000 kronor, det är värdet på genomsnittssvenskens oanvända prylar i hemmet, mest pengar kan man tjäna på att vårrensa garaget eller förrådet. Där gömmer sig nämligen oanvända saker till ett värde av 8 700 kr.

De flesta av oss kan nog känna igen sig i att många av de prylar som fyller garderober, förråd och lådor inte används och skulle kunna säljas och komma till mycket bättre användning hemma hos någon annan. Ändå visar det sig att nästan 40 procent av de saker svenskarna äger inte används, det visar en ny undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Blocket.

– Vår undersökning visar att man i snitt kan tjäna 5 000 kronor på att rensa ett enda rum hemma och sälja det man inte använder. Att saker ligger hemma och samlar damm är dåligt för både miljön och ens privatekonomi. I dessa tuffa tider letar många efter möjligheter att dra ner på utgifterna eller hitta nya inkomster. Och att ta sig an en rejäl förrådsrensning nu under påsken kan vara ett utmärkt sätt att få in några extra tusenlappar, säger Ebba Rosencrantz, pressansvarig på Blocket.

Men att rensande inte bara är guld och gröna skogar, utan också kan väcka starka känslor är tydligt. Mer än en tredjedel (35 procent) svarar att de någon gång hamnat i bråk med en partner eller annan familjemedlem om vad som bör behållas, säljas och kastas. Mest känslor väcker rensandet i barnfamiljer, där svarar 41 procent att de någon gång hamnat i konflikt över detta.

– Trots att det bara är saker det handlar om så väcker rensande ofta starka känslor. Den ena vill ha det luftigt i skåpen och den andra är livrädd att råka göra sig av med något som kan komma till användning någon gång i en avlägsen framtid. Då kan det hjälpa att tänka på att det allra mesta faktiskt går att få tag på igen om behovet skulle uppstå. Den dag du verkligen känner att du vill ta upp måleriet igen efter ett decennium i träda så kommer du att kunna hitta ett nytt staffli, säger Ebba Rosencrantz.

Här finns guldgruvorna i svenska hem, så mycket är de oanvända prylarna värda:

  • Garage/förråd 8 700 kronor
  • Kök 8 600 kronor
  • Garderob 5 900 kronor
  • Vardagsrum 3 700 kronor
  • Barnrum 3 500 kronor
  • Sovrum 2 600 kronor

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Blocket
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes mellan den 9 och 16 januari 2023 via Kantars riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade onelinepanel Sifopanelen. 1 049 svar samlades in bland allmänheten 18-79 år.

You must be logged in to post a comment Login