Tre svenska snowboardåkare redo för världscupfinal i Schweiz

By on 26 mars, 2021
Foto: Chris Witwicki

I helgen väntar säsongens sista världscuptävling. På plats i Silvaplana, Schweiz, finns tre svenska snowboardåkare som är laddade för att avsluta säsongen på topp.

Efter en säsong med ovanligt få världscuptävlingar har det nu blivit dags för världscupavslutning i Silvaplana, Schweiz. På plats finns tre svenska åkare som ser fram emot att avsluta säsongen på topp. Sven Thorgren, Niklas Mattsson och William Mathisen åkte direkt från VM och världscuptävlingen i Aspen till säsongens sista världscup i Schweiz.

Tidigare var det tänkt att världscupfinalen för snowboardåkarna skulle arrangeras i Spindleruv Mlyn, Tjeckien, men på grund av coronapandemin var tävlingen tvungen att ställas in. Eftersom Silvaplana, Schweiz, skulle arrangera världscupfinalen i freeski erbjöd de sig att även ta över tävlingarna för snowboard. Det är slopestyle som står på schemat och under helgen kommer både freeski och snowboard att avsluta sina respektive säsonger.

Snowboardåkarna har haft två träningsdagar i slopestylecoursen som innehåller stora flyg. Något som passar framförallt Sven Thorgren väldigt bra.

– Det är sjukt bra här. Vädret och förhållandena är jättebra och det är en kanonbra course. Sven har varit superpeppad under träningen. Han har varit hungrig från första åket och verkligen blivit peppad av att coursen är så bra. Han gillar stora hopp och är av åsikten ju större desto bättre, och det är det inte alla som är. Sven älskar det. Då känner han sig inte begränsad och kan göra sina största trick, säger förbundskapten Jocke Hammar.

Freeskiåkarna tävlar under fredag och lördag. Detta innebär att det dröjer tills på söndag innan det är snowboardåkarnas tur att avsluta världscupsäsongen. Tills dess finns tid för andra förberedelser.

– Vi inkräktar ju lite på freeskiåkarnas tävling så dom kör sitt planerade schema så som det var tänkt från första början. Vi kommer åka lite, men inte för mycket så att man blir sliten till tävlingen. I morgon är det läge att köra ett spänstpass för att hålla fysiken på topp och se till att musklerna är väckta och redo, säger Jocke Hammar.

Chans på totalseger
Med Niklas Mattssons andraplats från slopestyletävlingen i Laax tidigare denna säsong finns en teoretisk chans att ta hem totalsegern.

– Niklas har en chans att slåss om en topplacering. Skulle han vinna här skulle han förmodligen ta totalsegern i slopestyle. Men det är nästan förutsatt att han vinner eller åtminstone är på pallen och att dom som är över honom inte gör så bra resultat, säger Jocke Hammar.

William Mathisen har haft två bra träningsdagar och är väldigt stabil i sin åkning. För att ta nästa steg krävs att han utmanar lite mer.

­– Han är onödigt försiktigt i förhållande till vad han har för potential. Jag litar mer på hans förmåga än vad han själv gör. William är så jäkla duktig så hans begränsning är att han åker för mycket i sin comfort zone. Så jag försöker att pusha honom att kliva utanför den för han sätter allt han gör, säger Jocke Hammar.

Väderprognosen för helgen visar blå himmel och strålade sol. Med andra ord är förutsättningarna för en spännande världscupavslutning riktigt goda.

Svenska åkare
Sven Thorgren, Sollentuna SLK

Niklas Mattsson, Leksand Snowboard och Freestyle club

William Mathisen, Sälens IF

Program världscupfinal, Silvaplana

Datum Tid Gren
26 mars 09:00 Freeski kval damer
26 mars 11:10/13:45 Freeski kval herrar heat1 1/heat 2
27 mars 11:30 Freeski final damer och herrar
27 mars 14:20 Snowboard kval damer
28 mars 09:45 Snowboard kval herrar
28 mars 13:00 Snowboard final damer och herrar

Sport | Skidor
Örebronyheter

Källa: Svenska Skidförbundet

You must be logged in to post a comment Login