Truppen till herrarnas VM-kval uttagen

By on 20 oktober, 2017

Längre. Större bredd. Fler stjärnor. När herrlandslaget inleder VM-kvalet mot Ukraina i Norrköping den 24 november är det ett mycket starkt lag som drar på sig landslagsdräkten. Förbundskapten Vedran Bosnic har tagit ut de 14 spelare som kallas till spel i de första två matcherna mot Ukraina (hemma) och Lettland (borta).

– Jag hoppas att alla är friska och i god form när vi samlas den 20 november. Vi behöver spelare som kommer hungriga och reda att fajtas varje sekund i landslagsdräkten, precis som våra spelare kämpade i somras, säger förbundskapten Vedran Bosnic. 

Det är flera ”nya” namn med i truppen jämfört med laget som avancerade från det inledande VM-kvalomgången i augusti, men det är inte vilka spelare som helst. Ludvig Håkanson, Chris Czerapowicz, Joakim Kjellbom och Anton Gaddefors är tillbaka, alla tongivande spelare i EM-kvalet förra året. Jeffery Taylor är kallad och tillbaka för första gången på fyra år. Och Simon Birgander, som gjorde succé i U20-EM i somras, kallas för första gången till seniorlandslaget. 

– Förhoppingsvis kan Jeffery få chansen att spela, precis som resten av Euroleagues spelare. Joakim har alltid gjort ett fantastiskt jobb med landslaget tidigare, och förtjänar möjligheten att spela igen, framförallt på hemmaplan i Norrköping, säger Vedran. Ludde, Chris och Anton har missat de senaste landslagssamlingarna på grund av skador, men de ger oss verkligen fler spetskvaliteter vi behöver. Och Simon är ett framtidsnamn som kommer att vara en nyckelspelare i blågult för lång tid framöver och det ska bli spännande att se honom i denna omgivningen.  

Följande spelare är kallade till Norrköping för landslagsfönstret 20-28 november:

Namn Födelseår Aktuell klubb Moderklubb
Adam Ramstedt 1995 Södertälje BBK Södertälje BBK
Anton Gaddefors 1989 Krosno (POL) Uppsala Basket
Christopher Czerapowicz 1991 Tsmoki-Minsk (BLR) Mölndal
Jeffery Taylor 1989 Real Madrid (ESP) Norrköping
Joakim Kjellbom 1979 Norrköping Dolphins Sundsvall
Jonathan Person 1993 BC Mures (RUM) KFUM Skellefteå
Ludvig Håkanson 1996 Movistar Estudiantes (ESP) Alvik
Marcus Eriksson 1993 Gran Canaria (ESP) Uppsala Basket
Martin Pahlmblad 1986 Södertälje BBK Eos Lund
Nicholas Spires 1994 Södertälje BBK Södertälje BBK
Simon Birgander 1997 Joventut (ESP) Helsingborg
Thomas Massamba 1985 MKS Dabrowa Gornicza (POL) KFUM Linköping
Tobias Borg 1993 Södertälje BBK Södertälje BBK
Viktor Gaddefors 1992 Klubblös Uppsala Basket
Reserver      
Carl Engström 1991 BC Tartu (EST) Ystad
Johan Löfberg 1995 CB Breogán (ESP) KFUM Göteborg
Tim Schüberg 1995 Norrköping Dolphins KFUM Blackeberg
Tom Lidén 1987 BC Luleå Södertälje BBK

Vedran Bosnic inför det stundande VM-kvalet: 
– Nu får vi möjligheten att tävla med de bästa lagen, vilket kommer att utveckla och förbereda oss också inför kvalet till EM 2021. Vår grupp är tuff (Turkiet, Lettland, Ukraina), där alla spelade EM senast och spelade bra. Men vi kommer att kämpa och försöka att överraska alla. 
– Denna sommaren visade vi alla att med ”team work” och med basket där alla spelar för varandra så är allt möjligt. Jag är otroligt motiverad och kan knappt vänta tills vi samlas i november!

Vedran skickar också hälsning till alla spelare som inte blivit uttagna till det här landslagsfönstret.
– Vi följer alla våra spelare som har varit och kommer att vara en del av landslaget i framtiden. Jag hoppas de fortsätter träna hårt, och flera av dem kan mycket väl vara med redan i februari vid nästa landslagsfönster.

VM-kvalet och Euroleague
Då Euroleague inte vill följa FIBA:s tidsplan och vägrar att flytta sina matchdagar, trots FIBA:s försök att hitta en lösning genom att flytta VM-kvalets speldatum, så är det fortfarande oklart om spelare i Euroleague kallade till landslagsuppdrag kan medverka eller ej. 

Igår träffades representanter från de nationella basketförbund som har Euroleague-lag i sitt land hos FIBA, och gick gemensamt ut och fördömde Euroleagues attack på den internationella landslagsverksamheten.  

Förutsättningar VM-kval
För att gå vidare till nästa kvalomgång krävs att Sverige placerar sig på minst tredje plats i gruppen. Motståndarna är alla topp 20-lag i världen och det är en skräll som krävs. Möjligtvis kan Sveriges chanser öka om Euroleague beslutar sig för att inte släppa sina spelare till VM-kvalet. Då tappar främst Turkiet och Lettland flera stjärnor.

Sverige inleder VM-kvalet hemma mot Ukraina fredagen den 24 november kl 19:00 i Norrköping, två dagar senare är det bortamatch mot Lettland, den 26 november, i Riga.

Sport | Basket
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login