Vabruari så ska du tänka om medicin till ditt barn

By on 2 februari, 2024
Ett allmänt råd är att tänka efter om den förkylda verkligen behöver medicin. Om det behövs, är det viktigt att välja med omsorg och att dosera rätt.
Arkivbild

I februari är många hemma för vård av sjukt barn, så kallad vab, det är inte ovanligt att föräldrar ringer till Läkemedelsupplysningen för råd om mediciner som kan lindra när barnet är förkylt. Ett allmänt råd är att tänka efter om den förkylda verkligen behöver medicin.

Om det behövs, är det viktigt att välja med omsorg och att dosera rätt.

– De flesta som ringer i förkylningstider vill ha råd om avsvällande nässpray vid nästäppa och behandling av feber. För barn är det inte ovanligt att föräldrar vill ha råd om hostdämpande, säger Erik Stridh, enhetschef för Läkemedelsupplysningen vid Läkemedelsverket.

Receptfria mediciner är avsedda för enklare besvär som lämpar sig för egenvård. Att en medicin är receptfri innebär däremot inte att den är ofarlig, så det är viktigt att inte överskrida rekommenderad dos och antalet dagar som medicinen ska användas.

– Det är alltid bra att först ställa sig frågan om barnet verkligen behöver medicin. Exempelvis är feber kroppens försvar mot infektion och det är inte alltid nödvändigt att ta medicin för att sänka den. Varm dryck ger ofta bra smärtlindring vid halsont. Många gånger hjälper vila och tålamod vid en förkylning, säger Erik Stridh.

Febernedsättande till barn

Något som uppmärksammats på senare tid är att det kan vara svårt att få tag på febernedsättande till barn. Läkemedelsverket uppdaterar dagligen prognoser över restanmälda läkemedel. Det finns gott om alternativ när det gäller flytande febernedsättande till barn, men det är i nuläget svårt att få tag på suppositorier. Den lägsta styrkan, som användas av de minsta barnen, beräknas vara tillbaka i mitten/slutet av februari och övriga lite senare.

Tre råd om läkemedel vid förkylning

  • Välj med omsorg.
    När du väljer receptfri medicin: utgå från orsaken till besvären, men läs också bipacksedeln så att du vet att medicinen passar ditt barn. Ålder, vikt, sjukdomar och andra mediciner kan avgöra vilken medicin som är bäst lämpad.
  • Ta inte för mycket.
    Kombinera inte olika mediciner på eget bevåg. Har ditt barn sådana besvär att en sorts värktablett inte räcker? Sök vård och ta reda på varför barnet har ont.
  • Följ råden i bipacksedeln.
    Använd exempelvis snabbverkande, avsvällande nässpray i max 10 dagar. Ett alternativ är nässpray eller näsdroppar i form av koksaltlösning.

Fråga om råd

Fråga sjukvården eller på apoteket om du undrar vilken medicin som passar ditt barn. För allmänna frågor om mediciner kan du ringa Läkemedelsupplysningen, som svarar på frågor om hur medicinen fungerar eller hur den ska förvaras.

Du kan även diskutera frågor som rör kombination av läkemedel eller biverkningar. Du hittar all viktig information om din medicin i bipacksedeln och på Läkemedelsverkets webbplats. För råd och information om när du ska kontakta vården läs mer hos 1177.se.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Läkemedelsverket

You must be logged in to post a comment Login