Vårkväll kring koltrasten med Clas Thor och Astrid Lindén i Öskebohyttan

By on 14 april, 2022

Torsdag 21 april kl 18:00 bjuder Öskebohyttans Kultur- och Missionskrets in till ”En vårkväll kring Koltrasten – Sveriges nationalfågel” med Clas Thor och Astrid Lindén i Öskebohyttans Missionshus. Clas Thor berättar i ord och bild om ett år med fågeln i vårt landskap och ute i Europa. Astrid Lindén läser dikter med koltrastmotiv.

Författaren Clas Thor och fotografen Torbjörn Arvidson har nyligen gett ut boken ”Koltrasten – Sveriges nationalfågel” som följer koltrasten under ett kalenderår för att lära känna fågelns liv, vanor och livscykel. 

De tar läsaren också med på möten med koltrasten i litteraturen, folktron och myter, i musik och målningar. Det blir möten hemma i Sverige, i Tyskland, Frankrike, England och på Irland – alla ackompanjerade av fågeln vars sång, oavsett nationalitet, kommer ur den mångula näbben.

Koltrasten är Sveriges nationalfågel med 1,8 miljoner par fördelade över landet. Länge var den en skygg skogsfågel, numera är den en av våra mest urbaniserade och folkkära fåglar. Allt fler koltrastar har också blivit stannfåglar och flitiga besökare vid våra fågelbord om vintern.

Redan i januari kan de som är stannfåglar höras genom sin prövande ”skuggsång”. Tidigt om våren följs de av återvändarna från kontinenten. Reviren ska intas. Först på plats är hanar med sång, nu högt, intensivt och tonsäkert, gärna från höga positioner, sedan följer honorna; dags för parning och häckning med upp till tre kullar per år.

Kultur | Öskebohyttan
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login