Världen | Högsta domstolen legaliserar samkönade äktenskap över hela USA

Av på 27 juni, 2015

Fredag 26 juni kom den mycket efterlängtade domen i en fråga som länge varit en av de allra högst prioriterade av delar av USA:s hbtq-rörelse.

Med röstsiffrorna 5-4 beslutade Högsta domstolen att samtliga USA:s stater måste viga också samkönade par, annars bryter de mot det 14:e tillägget i konstitutionen.

I 13 av USA:s stater är det idag förbjudet för par av samma kön att gifta sig, men utvecklingen har gått snabbt sedan 2004 då Massachusetts blev den första staten som tillät samkönade par att ingå äktenskap. 2013 togs ett nytt viktigt steg då den så kallade ”Defense of Marriage Act” från 1996 upphävdes av Högsta domstolen. Detta domslut gav samkönade par tillgång till hundratals rättigheter på federal nivå. I USA:s system är också många rättigheter generellt knutna till just äktenskap, som till exempel sjukförsäkring för partner/familj genom arbetsgivaren.

Rätten att gifta sig har varit en mycket prioriterad fråga för stora delar av USA:s hbtq-rörelse, ett val som också varit omdiskuterat eftersom det lett till att andra frågor inte prioriterats lika högt. Dagens dom är ett oerhört glädjande besked som kommer att förändra vardagen för många samkönade par, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.

Dagens dom kom bara ett par dagar efter det att president Barack Obama hållit en mottagning för hbtq-aktivister på Vita Huset, med anledning av att juni är den månad då pride-rörelsen föddes, pride firas på många platser i USA och hbtq-frågor därför brukar uppmärksammas politiskt.

Under mottagningen avbröt trans- och asylrättsaktivisten Jennicet Gutiérrez presidentens tal och krävde ett slut på deporteringarna av asylsökande hbtq-personer. Hon uppmärksammade också särskilt den oerhört svåra situationen för transkvinnor som hålls i förvar. Kommentarer från hbtq-aktivister i USA efter domen idag speglade också denna händelse.

Vårt arbete är långt ifrån över, säger Jessica Stern, verksamhetschef för IGLHRC, International Gay and Lesbian Human Rights Commission. Jämlik äktenskapslagstiftning är ”one slice of the pie”, men homofobi och transfobi tar sig olika uttryck i lagar och praktik. Med dagens seger hoppas jag att vi amerikaner kommer att ta oss till en ny era i vår rörelse för hbti-rättigheter. Allra först måste vi säkerställa att vi arbetar för de mest sårbara, inklusive asylsökande transpersoner som tagits i förvar. Sedan hoppas jag också att vi ansluter oss till den globala rörelsen som arbetar mot intolerans och för grundläggande värdighet för alla människor. Det arbetet måste vi göra till vårt eget om vi vill uppnå en värld som är ”free and equal for all”. Idag är inte ett slut, utan början på något nytt. 

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in