Världen | Vägen till Mars går via Himalaya

By on 27 juli, 2016

På en avlägsen plats kallad Ladakh, i Indien, alldeles vid foten av Himalaya finns en mycket speciell, Marsliknande miljö. Om bara några dagar beger sig tre medlemmar av forskargruppen inom Atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet till området.

Förhållandena i Ladakh är ändamålsenliga: området ligger på hög höjd (mellan 3 500 och 5 500 meter), det är extremt torrt och kallt och UV-exponering är hög. Dessutom finns topologiska likheter med Mars. Allt detta gör regionen högintressant ur ett astrobiologiskt perspektiv.

Forskargruppen från Luleå tekniska universitet åker till Ladakh för att göra fälttester på sitt Marsinstrument, HABIT (Habitability Brine Irradiation and Temperature), som valts ut att vara en del av den vetenskapliga nyttolasten ombord på Marsexpeditionen, ExoMars 2020. Det är en expedition vars huvudsyfte är att söka svaren på den fantasieggande frågan många undrar över – har liv någonsin uppstått på den röda planeten ?

Eftersom vatten är ett krav för liv så som vi känner det, är sökandet efter spår av vatten på Mars ett viktigt mål för ExoMars 2020. Tillgång till vatten är också central för utformningen av framtidens bemannade expeditioner till Mars. Med hjälp av just HABIT kommer det vara möjligt att kvantifiera den totala mängd flytande vatten som skulle kunna samlas in från atmosfären på Mars och därmed uppskatta tillgängligheten av vatten som användbar resurs.

Möt doktoranderna Teresa Mendaza de Cal och Álvaro Soria Salina samt Johanna Bergström-Roos, projektledare för RIT-projektet, från Luleå tekniska universitet, tre dagar innan de beger sig till Ladakh. På pressträffen medverkar även Javier Martín-Torres, professor i atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet. Han ledde det forskarteam som var först i världen med att upptäcka – spår av vatten på Mars.

Världen
ÖrebroNyheter

You must be logged in to post a comment Login