Vi väljer lokalproducerat till årets julbord

Av på 19 december, 2018
Bra mat från bönderna i Örebro län erbjuder Per Willén och hans kollegor.

Julen närmar sig med stormsteg och längtan efter ett julbord fullt uppdukat med läckerheter, denna jul har vi alla möjligheten att välja bra mat från Sveriges bönder och lokalproducerade varor från vår bygd.

När media frågar folk på gatan hör vi att skinkan och köttbullarna ska vara svenska. De kollar numera noga på förpackningarna. Det känns extra viktigt och roligt att konsumenterna väljer svenska råvaror. Och det talar för en nyväckt medvetenhet, säger Per Willén, regionordförande för LRF Örebro län.

De lokala producenterna kan erbjuda i stort sett alla ingredienser till det traditionella julbordet, men också till det vegetariska. Titta efter ursprungsland och sök efter odlare eller producent. Många gånger framgår det av kartongen eller etiketten på påsen. Det lokala har ofta en kortare transport, är färskare och har odlats efter våra högt ställda krav på hänsyn till djurskydd och miljöhänsyn.

Den som bakar kan också hitta lokalt mjöl. Om man inte bakar själv finns ofta bagare på orten. Lokala bryggerier finns numera liksom tillverkare av korv, sylta, färs och skinka. Svenska rotfrukter som rödbetor, kålrot och potatis finns i nästan alla butiker. Mjölk och grädde behöver vi i många rätter liksom en god ost.

Även granen kan man fundera över. Av de tre miljoner granar säljs varje år i Sverige kommer nästan fem sjättedelar från svenska skogar. Även här är den närodlade bäst för klimatet eftersom det blir en kortare transport med mindre utsläpp på väg till försäljningsplatsen. Få vet nog att 97 procent av de svenska julblommorna produceras i växthus vilka värms upp av klimatsmart biogas.

Lantbrukarna i Närke är stolta. Vi arbetar året runt för öppna landskap, med djuromsorg för våra ögon och en tanke på att gårdarna ska kunna drivas i många år framåt, gärna av kommande generationen. Den gröna näringen ger också många jobb och bidrar genom skatteintäkter till samhällets utveckling, säger Per Willén, regionordförande för LRF Örebro län.

Länet 
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in