VM-guld till Sverige

By on 12 december, 2021
Foto: Svensk Innebandy/Per Wiklund

VM-guldet är hemma! Herrlandslaget vann den otroligt dramatiska finalen mot Finland i Helsingfors med 6-4.

Finland inledde VM-finalen i ett kokande Hartwall Arena bäst. Redan efter knappt en och en halv minut gjorde man 1-0, och följde upp det några minuter senare med 2-0. Sverige hade samtidigt svårt att skapa chanser i den första perioden.

– Självklart märkte vi av trycket i arenan. Men det var otroligt häftigt. Visst, de började starkast. Men vår grupp är enormt stark och vi var aldrig oroliga när de gick upp till 2-0, säger Sveriges lagkapten Emil Johansson.

I andra perioden kom Sverige ut med ny energi. Casper Backby, som inledde matchen på sidan, kom in och assisterade omgående Rasmus Enström till reduceringen. Ett kort tag efter det hittade Albin Sjögren fram till Kim Nilsson som ensam mot mål satte 2-2-målet.
Vändningen var ett faktum när Sverige kontrade och Linus Nordgren hittade ut till Kevin Haglund. Haglunds skott blev halvt täckt av finska försvaret, men Nordgren höll sig framme och petade in 3-2.

– Det var riktigt skönt. Ett enkelt mål, men så klart väldigt, väldigt viktigt. Att få uppleva den här finalen, med den publiken Finland hade i ryggen, var mäktigt, säger Linus Nordgren.

I den tredje perioden kom Finland ut med en hög press på Sverige. Men trots det var det Sverige som gjorde nästa mål. Albin Sjögren sprang i båge förbi det finska försvaret och sköt stenhårt 4-2 i nättaket.
Finland kom dock ikapp och både reducerade och kvitterade. Men det var Sverige som fick sista ordet. Tobias Gustafsson tog sats, fick omkull en finsk spelare i farten och tryckte in 5-4 med en och en halv minut kvar av matchen.
Finland pressade på för en kvittering, men istället hittade storspelande målvakten Jonathan Edling fram till VM-debutanten Hampus Ahrén som satte 6-4 i öppen kasse.

– Det var helt underbart. Allt släppte bara, jag visste att guldet var klart. En fantastisk känsla, säger Hampus Ahrén.

VM-guldet var Sveriges första sedan 2014, som kom på hemmaplan i Göteborg.

Tjeckien vann brons efter 4-3 mot Schweiz.

Tobias Gustafsson kom med i All Star team.

Matchfakta, VM-final

Finland-Sverige 4-6 (2-0, 0-3, 2-3)

Första perioden

1-0 01.26 Justus Kainulainen (Lauri Stenfors)
2-0 09.57 Eemeli Salin (Sami Johansson)

Andra perioden

2-1 04.59 Rasmus Enström (Casper Backby)
2-2 07.51 Kim Nilsson (Albin Sjögren)
3-2 14.36 Linus Nordgren (Kevin Haglund)

Tredje perioden

2-4 10.12 Albin Sjögren (Tobias Gustafsson)
3-4 10.50 Justus Kainulainen (Juha Kivilehto)
4-4 12.26 Justus Kainulainen
4-5 18.23 Tobias Gustafsson (Hampus Ahrén)
4-6 19.48 Hampus Ahrén (Jonathan Edling)

Sport | Innebandy
Örebronyheter

Källa: Svensk Innebandy

You must be logged in to post a comment Login