1708 kronor kostar höstens skolstart per barn

Av på 16 augusti, 2017

Terminsstarten kan bli en dyr historia för barnfamiljer. I Blockets undersökning, i samarbete med Kantar SIFO, uppger svenska föräldrar att de planerar spendera i snitt 1708 kronor på inköp till skola och förskola inför hösten.

Föräldrar estimerar att de kommer köpa kläder, skor och utrustning till barnen för i snitt 1708 kronor inför höstterminen. Samtidigt uppger fler än varannan förälder (55 procent) att de inte köper någonting begagnat inför terminsstarten.

– Många betalar nypris för kläder och skor till barnen trots att det finns kvalitativa varumärken och kompletta klädpaket till en tredjedel av kostnaden på andrahandsmarknaden. Här finns möjligheter att konsumera smartare. De pengar man sparar på att handla begagnat kan göra större nytta på barnens sparkonto eller som resekassa på höstlovet, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

4 052 kronor i barnens byrålådor
Av alla saker svenska barn har hemma uppskattar föräldrar att endast 47 procent används. Det uppskattade värdet av det som inte kommer till användning är i snitt 4 052 kronor.

– Semestern kan ha varit ekonomiskt påfrestande för många. Genom att rensa ur hemma och sälja vidare sånt som tar onödig plats i garderoben gör man en insats både för ekonomin, miljön och hemmet. Dessutom skapar man glädje och möjligheter för andra som föredrar begagnat framför nytt, säger Linnéa Aguero.

Mest sökta plaggen på Blocket: (senaste 30 dagarna)

 1. Overall
 2. Gummistövlar
 3. Regnkläder
 4. Skor
 5. Klädpaket
 6. Skaljacka
 7. Regnställ
 8. Jacka
 9. Ull
 10. Babykläder

Mest sökta varumärken inom barnkläder & skor på Blocket: (senaste 30 dagarna)

 1. Polarn & Pyret
 2. Kavat
 3. Ralph Lauren
 4. Mini Rodini
 5. Isbjörn
 6. Gant
 7. Adidas
 8. Burberry
 9. Viking
 10. Molo

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in