Basket | Sveriges dubbla upphämtningar räckte inte

By on 7 september, 2016

Matchen mot Ryssland var en svängig historia. Sverige lyckades ta igen två rejäla underlägen, men det offensivt starka Ryssland var för svårt. Bortalaget plockade hem vinsten med siffrorna 73-85.

Sverige inledde svajigt; till en början var det inte mycket som stämde. Anfallet var mycket statiskt och bollen rörde sig långsamt. Motståndarlaget Ryssland gjorde däremot poäng på alla möjliga sätt – trepoängare, dunk, halvdistansskott och lay-ups.

Det skulle dröja drygt fyra minuter innan Ludde Håkanson till slut gjorde Sveriges två första poäng genom straffkast, något som gladde publiken. Den observante lade kanske märke hur mycket Rysslands NBA-champion Mozgov tillförde sitt lag både med och utan boll, vilket förde med sig att det svenska försvaret la mycket av lagets fokus på just honom.

Sveriges fyra första minuter i första perioden skulle komma att stå i mycket stark kontrast till den andra periodens inledande fyra minuter. Hemmalaget lyckades reducera Rysslands ledning från periodsiffrorna 8–21 till 14–21 innan Rysslands coach Bazarevich tog en time-out, och fortsatte därefter jaga ikapp till 20–21. Sveriges energi på banan smittade av sig på läktarna – när Ludde Håkanson, Chris och kompani börjar känna sig bekväma på planen, började även de svenska supportrarna göra det.

Dessvärre höll den svenska energin inte hela perioden, och matchens halvtidssiffror skrevs till 28–38. Vi det här laget hade Sverige satt 1/10 treor (genom Chris Czerapowicz), medan Ryssland stänkt i 7/12 från samma område.

Den svaga periodinledningen för Sveriges del upprepade sig efter halvtidsvilan. Rysslands Andrey Vorontsevich kom in i ett riktigt stim och bankade i poäng (totalt 11 i tredje perioden) och jagade steals (3 stycken). Ett stressat Sverige lyckades dock komma tillbaka genom hög energi härligt slit – bland annat genom Tobias Borg som offrade sina stackars knän för att slänga sig efter en boll. Borg avslutade perioden med en and 1-layup, och försatte läktarna i extas. Inför den avslutande perioden var ställningen 52–61, och Moose Nation peppade hela hallen att hjälpa landslaget att jaga ikapp. Spires och Lindqvist var stora bidragande faktorer till att perioden avslutades på ett positivt sätt ur svensk synvinkel.

Vi ger aldrig upp. Jag är stolt över hur spelarna visade karaktär under hela matchen, berättar den svenska coachen Vedran Bosnic. Vi lyckades komma tillbaka i matchen två gånger, spelarna jobbar verkligen hårt för det här.

Sista perioden spelades med högt tempo och snabba vändningar. Ryssland fortsatte skjuta bra från trepoängslinjen, och Sverige fick inte stopp på deras anfall. Det svenska försvaret visade tydlig frustration när hjälprotationen inte fungerade som den skulle, men anfallsmässigt var den fjärde perioden bra för svensk del. Ludde Håkanson kunde flera gånger attackera rakt in i det ryska försvaret och avslutade snyggt med silverbricks-layups. Matchresultatet skrevs till 73–85, och än en gång är det en knackig matchinledning som sätter stopp för svensk seger. Coach Vedran Bosnic håller med.

Det vi måste förbättra är matchinledningen. Vi har alldeles för mycket respekt för motståndarlaget: vi måste respektera oss själva mer än dem.

Kanske beror det på att att matchen spelades på svensk mark, men den ryska klacken märktes inte speciellt mycket i jämförelse med den svenska publiken. Detta bådar gott inför kvalmatchen på Hovet nästa vecka, när Sverige tar emot Bosnien. Det svenska landslaget är utan tvekan fyllt med revanschlusta.

Jag vill verkligen tacka de svenska fansen som kom och tittade på matchen, att ha en fylld arena är väldigt viktigt för oss. Vi ser fram emot matchen mot Bosnien nästa vecka!

Hjälp oss fylla arenan med gulklädda fans – vi ses där!

Resultat Sverige – Ryssland 73–85 (8–21, 20-17, 24-23, 21-24)

Poäng Sverige: Nick Spires 16, Alexander Lindqvist 15, Christopher Czerapowicz 14, Ludvig Håkanson 13, Joakim Kjellbom 6, Dino Pita 5, Tobias Borg 3, Thomas Massamba 1.

Poäng Ryssland: Andrey Vorontsevich 20, Dmitry Khvostov 16, Dmitry Kulagin 15, Timofey Mozgov 11, Andrey Zubkov 7, Evengy Baburin 6, Sergey Bykov 3.