Kvinnor som sjukskriver sig på grund av mensbesvär ökar

Av på 15 juni, 2019
Arkivbild.

Mensbesvär gör att fler kvinnor än tidigare sjukskriver sig från arbetet. Många väljer dessutom att inte berätta om den egentliga orsaken till sjukfrånvaron för sin arbetsgivare när den beror på riklig mens. Det visar en ny undersökning som Gedeon Richter Nordics har gjort.

Ont i magen, rikliga blödningar och huvudvärk. Mensen för med sig många besvär för kvinnor som begränsningar i arbetslivet såsom sjukskrivning. En ny undersökning visar att 14 procent av kvinnor sjukskriver sig på grund av mensbesvär, jämfört med en undersökning som gjordes 2016 då siffran var 9 procent.

Undersökningen visar även att hälften av kvinnorna har sagt till sin arbetsgivare att deras sjukfrånvaro berodde på andra sjukdomsrelaterade orsaker, som feber eller migrän, när den i själva verket berodde på mensbesvär som rikliga blödningar eller kraftig värk. 70 procent av de som sjukskrivit sig svarande att de har haft så pass kraftig mensvärk att de stannar hemma under mensen.

Konsekvenser för enskilda kvinnans privatekonomi
Gedeon Richter Nordics har tidigare gjort en studie som undersökte produktivitetsförlust hos kvinnor med riklig mens och myom, muskelknutor på och i livmodern, med riklig mens som vanligaste symtom. Studien visar att kvinnor med riklig mens och myom upplevde att deras arbetskapacitet minskade till nästan hälften (44%). Den visar även att kvinnor med riklig mens är hemma från arbetet i genomsnitt cirka 3 timmar under en menscykel på grund av sina besvär, vilket omräknat i pengar motsvarar 2 236 kronor per månad.*

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in