Lokalt | Assistansens dag

Av på 26 maj, 2015

I drygt 20 år har insatsen personlig assistans gett människor med olika typer av funktionsnedsättningar möjlighet till ett självständigt liv. Det vill vi på Vivida tillsammans med en rad företag, organisationer och myndigheter uppmärksamma och fira! 

Insatsen personlig assistans berör inte bara drygt 20000 assistansberättigade och deras anhöriga. Den involverar och sysselsätter också ungefär 180 000 personliga assistenter och ett stort antal människor vid myndigheter, i vården, bland företag och i olika typer av organisationer.

Reformen från 1994 har inneburit en rad positiva förändringar för personer med funktionsnedsättningar och den har ökat deras möjligheter till ett självständigt liv. Men, vi vet också att den orsakat en omfattande debatt, och att den står inför en rad utmaningar framöver om den ska överleva. I dag går politisk ideologi före kvaliteten för den enskilde och det är djupt oroande för reformens framtid, säger Fredric Käll, VD.

För att uppmärksamma och fira de positiva effekterna av reformen, och för att ta bort fokus från de negativa krafter som påverkat personlig assistans, har Vivida inrättat Assistansens dag. Den 4 juni firas den för första gången i våra lokaler i Örebro. Vi vill med detta initiativ inleda en konstruktiv debatt om hur reformens kvalitet ska kunna bibehållas och utvecklas utifrån ett samhällsekonomiskt ansvartagande. Vi hoppas också att detta initiativ ska sprida sig till andra organisationer, företag och myndigheter så att den konstruktiva dialogen om personlig assistans får ett större fokus i media och den politiska debatten.

Assistansens dag uppmärksammas i form av en mässa där företag, myndigheter och organisationer som arbetar kring personlig assistans har möjlighet att berätta om sina verksamheter för varandra och för intresserade besökare. Medverkar gör bland andra Försäkringskassan, Örebro universitet, R-företagen och föreningen Hjärnkraft. Under dagen föreläser och Thomas Strandberg, lektor vid Örebro universitet om ”Livssituationen för personer med funktionsnedsättning ur ett historiskt- och nutidsperspektiv”.

Mer om Assistansens dag
Tid: torsdag 4 juni 2015, 13-17. Föreläsningen hålls 15.00
Plats: Vivida Assistans, Elementvägen 14, Örebro

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in