Tio miljarder till ideell sektor – svenskarna gör stor skillnad för världen

Av på 15 mars, 2019

På onsdagen delades årets överskott från Svenska Postkodlotteriet ut till 56 ideella organisationer. Totalt har svenska lottköpare bidragit med mer än tio miljarder kronor till välgörande ändamål sedan lotteriet startade 2005.

Sedan 2005 har 682 376 barn vaccinerats mot polio, mässlingen och kikhosta, tack vare svenskarnas deltagande i Postkodlotteriet. Vidare har 950 000 forskartimmar mot cancer finansierats. 456 885 barn och ungdomar har aktiverats på skidor, 600 hjärtstartare har placerats ut, 437 fjällgäss har kläckts och placerats ut i Lappland och 94 vitryggiga hackspettar i Värmland. 6 258 patienter har fått nya leenden runt om i världen och i Sverige har 583 591 barn varit med och plockat skräp. 197 000 våldsutsatta kvinnor globalt har fått stöd och 1,6 miljoner bilder och filmer som skildrar sexuell exploatering har tagits bort från nätet.

Det är några få axplock på skillnader som åstadkommits.

– Det känns fantastiskt att Postkodlotteriets kunder har bidragit med tio miljarder kronor till den ideella sektorn. Varje krona kan göra direkt skillnad, säger Anders Årbrandt, vd för Novamedia Sverige AB som är operatörsbolag för Svenska Postkodlotteriet.

De 56 ideella organisationerna som är medlemmar i Postkodföreningen, bland annat Världsnaturfonden WWF, Scouterna, Friends, Cancerfonden och Mind, fick i år dela på 951 980 miljoner kronor. I snitt har närmare 800 miljoner förmedlats årligen sedan lotteriet startade i Sverige 2005 och den sammanlagda summan är nu 10 377 151 000 kronor .

Tillsammans med systerlotterierna i Holland, Norge, Storbritannien och Tyskland är Svenska Postkodlotteriet världens tredje största privata bidragsgivare till ideella organisationer. Främst ligger amerikanska Bill & Melinda Gates Foundation med brittiska Wellcome Trust därefter följt av Postkodlotteriet med en sammanlagd summa på närmare 90 miljarder kronor.

Lotteriet drivs utifrån övertygelsen om att världen blir bättre med starka ideella organisationer och att insamlingen av medel kan göras underhållande med möjligheten att vinna tillsammans med grannarna.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in