​Colombia: Ett år efter fredsavtalet – civila är fortfarande utsatta för övergrepp

By on 23 november, 2017
©Amnesty International Urfolksbosättning i Quibdo, Chocó, dit folk förflyttats.

Ett år efter signerandet av fredsavtalet med FARC-gerillan fortsätter andra väpnade grupper att kämpa om makten i delar av Colombia i konflikter som drabbar civilbefolkningen hårt, det visar en ny rapport från Amnesty International. Rapporten fokuserar på regionen Chocó som drabbats hårt av övergreppen i konflikten.

Fredsavtalet som signerades den 24:e november 2016 skulle ha blivit slutet på den väpnade konflikt som under 50 år krävt över 220 000 döda och tvingat nära sju miljoner att fly från sina hem.

Även om de civila dödsoffren har minskat sedan fredsavtalet signerades mellan den colombianska regeringen och FARC-gerillan, så drabbar väpnade konflikter fortfarande miljoner civila i hela landet, säger Salil Shetty, generalsekreterare Amnesty International.

Enligt rapporten ”Years of solitude continue” har fredsavtalet inneburit väldigt liten konkret skillnad för urfolk och afrocolombianer i regionen Chocó där 60 procent av de civila har utsatts för övergrepp. Här utkämpar nu väpnade grupper en maktkamp för att få kontroll över de resursrika områdena, samtidigt som ett skydd från staten saknas. 

Amnestys rapport bygger på researchaarbete som gjorts mellan februari och september 2017, och Amnesty har besökt Chocó i västra Colombia fyra gånger för att samla in vittnesmål. I rapporten konstaterar Amnesty att:

  • Tusentals civila har tvingats fly från sina hem i rädsla för de väpnade grupperna i området. Urfolk och afrocolombianer drabbas hårdast då de tvingas överge sitt levebröd utan något stöd eller skydd från staten.
  • I vissa fall har många tvingats fly till andra riskområden utan tillgång till mat eller rent vatten och utan hopp om att få återvända hem.
  • Byledare och människorättsförsvarare som rapporterat om övergrepp har hotats eller till och med mördats. Ett av de senaste offren var Aulio Isaramá Forastero, urfolksledare i Chocó som ska ha mördats av gerillagruppen ELN (Ejército de Liberación Nacional) den 24:e oktober. Enligt FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har 92 människorättförsvarare hittills mördats under 2017.
  • Många kvinnor och flickor utsätts för sexuellt våld men vågar på grund av rädsla inte berätta om övergreppen.

Om fredsavtalet verkligen skulle gälla skulle det inte finnas några väpnade grupper i vårt land. Regeringen gjorde en överenskommelse med FARC, men vad med ELN? Eller andra paramilitära grupper? Även armén utsätter urfolk för övergrepp, säger en kvinna från Chocó i rapporten.

– Det enda sättet att säkerställa att liknande övergrepp inte begås igen är att se till att fredsavtalet implementeras i sin helhet. Att investera mer i säkerhet för lokalbefolkningen, utreda övergrepp och offentligt erkänna att paramilitära grupper är aktiva i området, säger Salil Shetty.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login