24 meter längre bromssträcka med sämsta vinterdäcket

By on 20 november, 2021

Just nu ska hundratusentals bilister byta till vinterdäck. Men det är stora skillnader mellan olika däck, enligt tidningen Vi Bilägares senaste test.

Vinterdäck utan dubbar – så kallade friktionsdäck – har blivit allt vanligare de senaste åren, inte minst på grund av att flera städer infört särskilda zoner där dubbdäck är förbjudna. Men det är stora skillnader mellan olika friktionsdäck.

Den som väljer fel däck får betala med hela 24 meter längre bromssträcka på is. Det visar Vi Bilägares senaste test av friktionsdäck.

I testet behöver det sämsta dubbfria vinterdäcket nästan 75 meter för att bromsa från 50 km/tim till stillastående på is – 24 meter längre än däcket som är bäst i test. Även på våt väg är skillnaderna stora: där kräver det sämsta däcket 13 meter längre bromssträcka från 100 km/tim.

– På 24 meter kan mycket hända. Ett barn kan springa ut, eller så riskerar du att krocka med en älg. Prisskillnaden mellan bästa och sämsta däcket blir heller inte så stor som många tror och den som köper sämsta däcken slänger verkligen pengarna i sjön, säger Vi Bilägares däckexpert Nils Svärd.

Fakta: Datumen du behöver ha koll på

  • Det är krav på vinterdäck under perioden 1 december till 31 mars. Kravet gäller om det råder vinterväglag.
  • Det är tillåtet med dubbdäck 1 oktober till 15 april, eller om vinterväglag råder.
  • Vinterväglag innebär att det är is, snö, snömodd eller frost på vägen och om det uppstår frågetecken vid en poliskontroll är det polisen som avgör om det råder vinterväglag eller inte.

Fakta: Vilken typ av vinterdäck?

  • Dubbdäck passar bäst för den som löper mest risk att stöta på blankis. Nackdelen är att bullrar mer och att de är förbjudna på vissa gator.
  • Nordiska friktionsdäck är dubbfria däck som är anpassade för svenska förhållanden med snö och is. De är mindre bra torr väg och fungerar dåligt i regn. Ljudnivån brukar vara lägre än för dubbdäck.
  • Centraleuropeiska friktionsdäck är dubbfria däck som är anpassade för milda vintrar med regn istället för snö. De ger bra grepp på torr och våt väg men sämre grepp på snö och är riktigt hala på is. Högre ljudnivå än nordiska friktionsdäck, men tystare än dubbdäck.

Sverige
Örebronyheter

Källa: OK-Förlaget

You must be logged in to post a comment Login