Aerob träning ger bättre sömn och mental hälsa

By on 2 januari, 2023
Foto: Pixabay

Lagom hård träning som inte framkallar mjölksyra, så kallad aerob träning, kan leda till bättre sömn och mental hälsa hos perimenopausala kvinnor

En ny studie har visat att aerob träning kan ha positiva effekter på sömnkvalitet och mental hälsa hos kvinnor i perimenopaus, den period då kroppen börjar förbereda sig för klimakteriet.

Forskare vid Universitetet i Arizona studerade effekterna av aerob träning på sömnkvalitet och mental hälsa hos kvinnor i perimenopaus och fann att de kvinnor som tränade aerobiskt minst tre gånger i veckan upplevde förbättrad sömnkvalitet och lägre nivåer av ångest och depression jämfört med de kvinnor som inte tränade.

”Resultaten tyder på att aerob träning kan vara en effektiv strategi för att förbättra sömnkvalitet och mental hälsa hos kvinnor i perimenopaus”, kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri.

Gäller även kvinnor i alla åldrar

Aerob träning, som inkluderar aktiviteter som jogging, cykling och simning, är bra för hjärtat och konditionen och har också visat sig ha positiva effekter på sömnkvaliteten. Dessutom har tidigare studier visat att aerob träning kan ha positiva effekter på mental hälsa, inklusive lägre nivåer av ångest och depression.

”Även om studien fokuserade på kvinnor i perimenopaus, kan resultaten också vara till hjälp för andra kvinnor som kämpar med sömnproblem och mental ohälsa. Oavsett om man befinner sig i perimenopaus eller inte, kan aerob träning vara en bra strategi för att förbättra både sömnkvalitet och mental hälsa.”, avslutar David Grönte

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Psykiatrispecialisterna

You must be logged in to post a comment Login