Aktivist från Abahlali baseMjondolo dödad i Sydafrika

By on 24 augusti, 2022
Foto: Abahlali baseMjondolo

Den 20 augusti blev aktivisten Lindokuhle Mnguni från rörelsen Abahlali baseMjondolo brutalt mördad i sin bostad i Khenana, Durban, Sydafrika. Sen mars i år är Lindokhule den tredje aktivistsen från rörelsen som blivit mördad för att han kämpade för rätten till hem, mark och överlevnad för de allra fattigaste i Sydafrikas kåkstäder. 

”Mnguni var en lovande ung ledare, som gjorde många uppoffringar för rörelsen. Han hölls i fängelse i månader, han förföljdes av beväpnade individer, flydde och tvingades gå under jorden. Genom allt detta förlorade han aldrig kraft att kämpa för ett bättre liv för alla.” – Bobby Peek, från. Afrikagruppernas partnerorganisation groundWork.

Afrikagrupperna står i solidaritet med rörelsen Abahlali baseMjondolo och fördömer det fruktansvärda mordet på Lindokuhle Mnguni. Vi har de senaste åren, inte minst genom rörelsens ledare Sibusiso Zikode som vann det svenska Per Anger priset 2021, fått insyn i hur rätten till värdiga hem och möjligheten att stå upp för sina rättigheter ständigt kränks och tystas ner av korrupta krafter i Sydafrika. Ledare och aktivister riskerar varje dag sina liv när de kämpar för sina rättigheter.

Världen | Sydafrika
Örebronyheter

Källa: Afrikagrupperna

You must be logged in to post a comment Login