Allt fler barn lär sig crawl och ryggsim som första simsätt

By on 13 juli, 2022
Arkivbild

Sommaren är här och många planerar att tillbringa tid i närheten av vatten de närmsta månaderna, men hur ser det egentligen ut med barns simkunnighet i Sverige? Företaget YouGov har på uppdrag av Svensk Simidrott genomfört en undersökning som visar att 63 % av alla barn i åldrarna 4-17 år som är simkunniga. Samtidigt planerar 89 % av barnfamiljerna att vara vid vatten i sommar.

Undersökningen visar alltså att 63 % av barnen i åldern 4–17 år är simkunniga*, enligt föräldrarnas bedömning. Det är en ökning med 1% sedan föregående års undersökning och även en ökning sedan 2019 års undersökning då siffran var 56%.

– För att kunna njuta av alla härliga sommaraktiviteter på ett säkert sätt så är det viktigt att vara vattenvan och att lära sig att simma, säger simkunnighetsansvarige Michelle Asprou Forsberg

Undersökningen visar även att mer än vart tredje barn idag får lär sig simma crawl och ryggsim som första simsätt vilket är en stor skillnad mot undersökningen som gjordes 2016, då 90 % uppgav att bröstsim var barnets första simsätt.

– Vi ser det som väldigt positivt att allt fler barn lära sig crawl och ryggsim som första simsätt. Svensk Simidrott vill att barn ska ges möjlighet att få lära sig simma vid så tidig ålder som möjligt, och då är dessa simsätt de absolut enklaste motoriskt. Trendbrottet att fler nu lär sig crawl/ryggcrawl som första simsätt kommer leda till att fler barn blir simkunniga vid yngre ålder och därmed tryggare kring och i vatten, fortsätter Michelle Asprou Forsberg

Att vara simkunnig är en viktig del även i skolan. Enligt skolans läroplan ska barnen kunna simma 200 meter (varav 50 meter i ryggläge) i årskurs 6, för att eleverna ska få godkänt betyg i ämnet Idrott och hälsa. Enligt enkäten uppger endast 24% att barnen lärt sig simma i skolan, medan hela 51 % av alla barn har lärt sig simma i en simskola.

– Vi är glada över att så många föräldrar förstår värdet i att deras barn blir simkunniga och låter sina barn gå i simskola. Här gör våra 300 föreningar runt om i landet ett bra och viktigt arbete när de årligen undervisar drygt 75 000 barn. Samtidigt skulle vi även önska att fler kommuner låter den lokala simföreningen hjälpa till med simundervisningen i skolan. Vi är experter på att lära barn att simma och jag tror att simkunnigheten skulle öka om våra föreningar fick möjlighet att bedriva simundervisningen med eleverna, menar Michelle Asprou Forsberg.

* Simkunnig anses den som kan falla i vattnet, så att huvudet kommer under vattenytan och som efter att ha tagit sig upp till ytan kan simma 200 meter, varav 50 meter ska vara i ryggläge. Hela provet utförs på djupt vatten.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 8- 14 Juni 2022 har sammanlagt 1006 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Svensk Simidrott

You must be logged in to post a comment Login