Antibiotikaanvändningen i norska laxodlingar fortsätter att sjunka

Av på 22 oktober, 2020

Norskt havsbruk använder mindre antibiotika än någon annan animalisk proteinproduktion. 2019 hade norska laxodlingar mer eller mindre uteslutit användandet av antibiotika.

Ny statistik från den årliga rapporten NORM-VET om antibiotikaanvändandet i norskt havsbruk bekräftar att laxindustrins minimering av antibiotikaanvändning varit framgångsrikt. 2019 skrevs enbart 16 antibiotikarecept ut för laxodlingarna, det är den lägsta nivån någonsin. Detta innebär att 99 procent av norsk lax produceras helt utan antibiotikabehandlingar.

En norsk framgångssaga
Antibiotikabehandlingar mot sjukdomar bland odlad lax har minskat kontinuerligt över tid. Från 2018-års mycket låga nivåer rapporterades en ytterligare antibiotikaminskning på 77 procent för 2019. Tack vare effektiva vacciner och fokus på fiskens välmående, har norskt antibiotikaanvändande i havsodlad lax reducerats med 99 procent sedan 1980. Världshälsoorganisationen har tidigare uppmärksammat och erkänt Norges strävan efter minskad antibiotikaanvändning i fiskodlingar.

– Norge har aldrig producerat så mycket lax som under 2019, trots det har antibiotikaanvändandet fortsatt minskat. Detta är resultatet av ett starkt fokus på fiskens välmående och branschens livsmedelssäkerhet. Jag kan stolt berätta att norskt havsbruk är bäst i världen när det kommer till att minimera antibiotikaanvändning vid animalisk livsmedelsproduktion, säger Sigmund Bjørgo, Sverigechef på Norges Sjømatråd.

2019 odlades 1,3 miljoner ton lax i fjordar längs norska kusten. Industrin använde enbart 222 kg antibiotika. I relation till detta använde den norska köttindustrin 4,673 kg antibiotika i sin produktion, vilket ses som mycket lågt sett till internationell standard.

Myter om lax
Trots branschens omfattande dokumentation fortfarande finns många myter kring odlad lax och antibiotika.

– Många tror fortfarande att antibiotika är ett problem vid odling av lax men det stämmer inte alls. Det är ett väldokumenterat faktum att antibiotikaanvändningen varit nära noll i många år. Konsumenter kan känna sig säkra på att norsk lax är ett antibiotikafritt, säkert och hälsosamt val att ha på tallriken, säger Bjørgo.

2019 års NORM-VET-rapport är den tjugonde årsupplagan som presenterar uppgifter om antibiotikaresistens och antibiotikaanvändning i norsk djurhållning och livsmedelsproduktion.

Världen
Örebronyheter

Källa: Norges sjömatråd

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in