Äntligen en riktigt bra guide för cirkulära lösningar för plast

Av på 8 december, 2020

För några veckor sedan publicerade Ellen MacArthur Foundation en internationell guide, Upstream Innovation, med inspirerande och praktiska lösningar för en cirkulär ekonomi för plast. Jag är stolt över att Svenska Retursystem är omnämnda som ett gott exempel i denna skrift.

Upstream innovation handlar i första hand om att vi måste ändra hela vårt sätt att tänka. Vi kan inte återvinna oss ur problematiken kring plastavfall, utan måste förhindra att avfall skapas. Det handlar om att prioritera innovation i designfasen för produkten och sluta fokusera på att göra smärre förbättringar av våra förpackningar. Vi måste se över våra verksamheter på ett omfattande plan och ompröva hur vi bäst levererar våra produkter och tjänster till våra kunder. Vi behöver utmana befintliga linjära affärsmodeller så att de kan hantera modeller med cirkulära flöden. Det handlar om att klara klimatkrisen, men även att överleva som företag.

Upstream innovation visar på tre huvudstrategier för att uppnå en cirkulär ekonomi – eliminering, återanvändning och materialcirkulation. Den cirkulära ekonomin gör det möjligt att omforma hela systemet för plast. På så sätt skulle vi kunna lösa den globala problematiken kring plastavfall och samtidigt skapa effektivare lösningar och högre tillväxt.

Jag är glad över att se att allt fler företag runt om i världen intresserar sig för och rör sig i riktning mot mer cirkulära flöden, men omställningen går alldeles för långsamt. Jag hoppas att många nu läser och tar till sig av alla tips och idéer i Upstream Innovation. Guiden innehåller både verktyg och fallstudier från företag inom en rad olika sektorer som inspirerar och uppmuntrar till åtgärder för att uppnå en cirkulär ekonomi för plast.

Ellen MacArthur Foundation är en ideell organisation baserad i Storbritannien, engagerad i skapandet av en cirkulär ekonomi.

Pontus Björkdahl tipsar om Upstream Innovation, en guide för cirkulära lösningar för plast.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Svenska Retursystem

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in