Anya Blom realiserar amerikanskt konstverk i Örebro

Av på 28 april, 2021
Foto: Anya Blom

Den amerikanska konstnärsduon Jessie & Katey får skapa konst på en cykelbana i Örebro i sommar. Konstnären Anya Blom – som bor och verkar i Lindesberg – har anlitats för att realisera konstnärsduons verk på plats under våren. Anya Blom har själv stor erfarenhet av att måla stort i stadsrummet och har bland annat medverkat i OpenArt 2017 och ArtScape.

Jessie Unterhalter och Katey Truhn – som bor och verkar i Baltimore, USA – kommer på grund av rådande restriktioner, samt projektets ambitioner att minska utsläpp från resor, att skapa verken på distans. Därför har Anya Blom, konstnär som bor och verkar i Lindesberg, anlitats för att realisera konstnärsduons verk på plats under våren.

“Det kommer att bli ett nytt perspektiv för mig att jobba med mark i stället för vägg, men Jessie & Katey kommer att guida mig i processen digitalt. Att utgå från någon annans design är jag inte nervös över, men eftersom jag själv är konstnär så blir det här ett fint test för mitt ego”, säger Anya Blom i ett pressmeddelande från OpenArt.

Stor och färgsprakande markmålning

Det blir den amerikanska konstnärsduon Jessie & Katey som får skapa konst på en cykelbana i Örebro i sommar. Markmålningarna är duons första verk i Sverige. “Avgörande för vårt val är att de har lång erfarenhet av att skapa liknade verk och att de är väl etablerade på den internationella konstscenen”, säger Sofia Gustafsson, OpenArt.

Jessie & Katey har spridit glädje genom stora och färgsprakande mark- och fasadmålningar i bland annat New York, Seattle och Miami. För första gången kommer deras konstverk nu att synas i Sverige. Markmålningarna på två utvalda platser längs cykelstråket mellan centrum och universitetet i Örebro är en del av EU-projektet Fossilfritt 2030 – Rena resan som arbetar på olika sätt för att öka det hållbara resandet.

För att hitta intressanta konstnärer som arbetar med stora målningar i stadsmiljö har projektet valt att samverka med konstutställningen OpenArt som har stor erfarenhet av konst på gator och torg. Och valet har fallit på Jessie Unterhalter och Katey Truhn, som bor och verkar i Baltimore, USA. Konstnärsduon har skapat stora mural- och markmålningar ihop under tio år och de har hittat ett gemensamt visuellt språk där de inspireras av mönster i naturen och vävda textilier.

…………………………….

Anya Blom fick Harmonis Kulturstipendium 2018

Anya Blom – konstnär som bor och verkar i Lindesberg – fick 2018 Manskören Harmonis kulturstipendium till Gudrun Perssons minne 2018 med denna motivering:

”Från ett kreativt hem i Hallstahammar kommer Anya Blom. Efter gymnasium i Fagersta sökte hon efter ett antal år till Örebro konstskola. Konstskolan var ett lyckokast och den bästa tiden. Hon fick där möjlighet att utvecklas i full frihet. När den lagliga graffitiväggen i Lindesberg invigdes 2013 var Anya där och insåg efteråt att gatukonst och graffiti tog över hela henne. Hon har deltagit i många Graffiti event och Gatukonstfestivaler både i Sverige och utomlands. Idag jobbar hon i många olika tekniker, muralmålningar (dvs fasadmålningar) både inom och utomhus, digital illustration, teckning, serier, film och redigering, skulptur. Det vill säga väldigt många olika uttryck. Under 2019 medverkar Anya på två samlingsutställningar: En ambulerande utställning i hela Sörmland och en i Falsterbo Strandbad i Skåne. Genom sitt mod, sin oupphörliga kreativa kraft lever hon på sin konst. Det är första gången och vi tycker det är på tiden att vårt kulturstipendium går till en bildkonstnär. Dina bilder, var de än finns, är storslagna, personliga, tänkvärda, galna, vackra , roliga, och dessutom anonyma mitt i offentligheten. Vi vill uppmärksamma ditt konstnärskap och din kreativitet på väg vidare, på resan mot målen i framtiden, soloutställningen och de kommande katterna. Harmonis Kulturpris till Gudrun Persson minne 2018 går till Anya Blom”.

Några verk av Anya Blom.

Paint the city I Lindesberg: Anya Blom (med artistnamnet Bless) är en av konstnärerna som bidragit till väggmålningarna i centrala Lindesberg. Anya Blom har tillsammans med Magnus Kalitzki målat södra gaveln av Frosth konditori.

Kultur | Lokalt
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in