Apoteket tredubblade insamlingen av överblivna läkemedel under april

By on 10 maj, 2017

Tre gånger så många kunder som normalt lämnade in överblivna läkemedel till Apoteket under april månad. Apoteket instiftade i april den Stora Insamlingsdagen och hade under perioden en särskild insamlingskampanj som ytterligare ett steg i företagets miljöarbete.

Läkemedel hjälper många människor att leva ett liv i hälsa, men överblivna läkemedel som hamnar i soporna eller toaletten har en negativ inverkan på miljön. Vi är därför mycket glada över att så många kunder antog vår uppmaning att lämna in sina överblivna läkemedel till något av våra apotek. Tillsammans gör vi en stor insats för vår miljö, säger Apotekets vd Ann Carlsson.

Apoteket arbetar för att minska mängden överblivna läkemedel som hamnar i naturen på två sätt. Allra viktigast är att motivera kunderna att fullfölja hela sin behandling och därmed få full effekt av sina läkemedel. Om det ändå blir läkemedel över ska det vara enkelt att lämna in dem till Apoteket.

Den 5 april uppmärksammade Apoteket Stora Insamlingsdagen och under flera veckor pågick en kampanj där medlemmar i Apotekets kundklubb fick dubbla poäng när de lämnade in överblivna läkemedel. Över 41 000 medlemmar lämnade in läkemedel under perioden jämfört med 14 000 kunder samma period 2016.

De apotek där flest kunder lämnade in överblivna läkemedel var:

  • Apoteket Örnen, Örnsköldsvik
  • Apoteket Mobilia, Malmö
  • Apoteket Universitetssjukhuset, Örebro
  • Apoteket Lillänge, Östersund
  • Apoteket Svanen, Göteborg

Apoteket kommer att fortsätta att driva frågan om insamling av överblivna läkemedel med särskilda kampanjer och att uppmärksamma Den stora insamlingsdagen som en del av företagets hållbarhetsarbete.

Fakta om överblivna läkemedel:
Många har gamla läkemedel hemma i lådor och badrumsskåp. Läkemedelsverket uppskattar att det varje år slängs eller förstörs cirka 1 500 ton läkemedel i Sverige i samband med användning eller distribution.

Av dessa omhändertas de flesta på rätt sätt, men cirka 250 ton spolas ut i avloppet eller slängs i hushållssoporna. Reningsverk är inte byggda för att bryta ned läkemedel och många ämnen går därför rakt ut i sjöar och vattendrag där de tas upp av bland annat fiskar och groddjur och påverkar bland annat fortplantningsförmågan. De överblivna läkemedel som lämnas in till Apoteket tas om hand och skickas till särskilda förbränningsanläggningar som destruerar dem och tar hand om alla restprodukter.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login