Apoteksgruppen Svampen i Örebro kommer under juni att börja erbjuda undersökning av födelsemärken

Av på 10 juni, 2020

Apoteksgruppen Svampen i Örebro kommer under juni att börja erbjuda undersökning av födelsemärken, för att avlasta den traditionella vården och göra det enklare för Örebroarna att få ett födelsemärke de är oroliga för undersökt.

Hudcancer är en av den snabbast växande typen av cancer, och det är extra viktigt att öka undersökningskapaciteten i samhället nu när solen börjar titta fram allt mer.

Satsningen är del av ett större samarbete mellan oss på Apoteksgruppen Svampen och Dermly som är en vårdgivare.

Undersökningen sker genom att Apotekspersonalen använder ett så kallat dermatoskop för att fotografera födelsemärket. Fotot skickas sedan digitalt till hudläkare för bedömning och inom 48 timmar får kunden ett digitalt svar och även remiss till specialistläkare om det behövs.

Lite snabba punkter kring hur tjänsten kom till och varför:

Många oroar sig över sina födelsemärken men drar sig för att få dem undersökta. Detta då det tar tid att boka en undersökning genom den traditionella vården. Ur det här behovet föddes vår ide att erbjuda specialistundersökning på distans. • En stark drivkraft i detta är hjälpa människor att upptäcka hudcancer i tid. Om den hittas tidigt är möjligheten mycket större att man blir frisk igen.

Varje år diagnostiseras 4 000 svenskar med malignt melanom och av dem är det 500 som dör på grund av sjukdomen. Den här typen av tumör blir dessutom allt vanligare. Varje år ökar upptäckten av den med ungefär fem procent.

Orsaken till ökningen är svenskarnas ändrade solvanor. Med våra korta somrar blir ofta solandet väldigt intensivt, samtidigt som de flesta numera har inomhusarbeten och möjlighet att åka utomlands, vilket innebär stora variationer i hur vi utsätter oss för solens UV-strålning.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

Källa Apoteksgruppen Svampen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in