Årets Rätt presenteras av Årets Kock Ludwig Tjörnemo

Av på 20 mars, 2021

Sedan starten har Arla varit en drivande aktör bakom Årets Kock för att driva den gastronomiska utvecklingen. Tävlingen säkrar att den svenska matbranschen utvecklas på högsta nivå och kan på så sätt inspirera övriga branschen. Årets Rätt speglar sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi

”Årets Kock stärker matkulturen i Sverige på bred front och vi är stolta över att vara med på denna resa.” säger Karin Granlund Food inspiration manager på Arla.

Årets Rätt ska kunna serveras både hemma och på restaurang, vara klimatsmart och lagad på råvaror tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året. Årets Rätt skapas alltid av regerande svensk mästare i professionell matlagning – Årets Kock. I år är det ”Swedish Bowl” med kyckling och rostade grönsaker. Det är en svensk tolkning av en poké bowl. Årets Rätt är skapad av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020, regerande svensk mästare i professionell matlagning.  

”Jag hoppas att denna rätt kommer att bli en favoriträtt både hemma i köken och på restaurangerna.” säger Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020 som tagit fram Årets Rätt 2021.

Om Ludwig Tjörnemo
Ludwig Tjörnemo vann Årets Kock finalen 2020. Ludwig är född 1991 och har jobbat på många stjärnkrogar världen över. Han har tävlat en hel del under åren och 2018 kom Ludwig på tredje plats i Årets Kock. Mellan 2014–2018 tävlade han i Svenska Junior Kocklandslaget och sedan början av 2019 i Svenska Kocklandslaget. När Ludwig var 13 år fick han följa med sin svåger till hans jobb in i restaurangköket. Där blev det prao och sedermera ett sommarjobb och sen var Ludwig fast för den intensiva pulsen och den fartfyllda vardagen.

-Att jobba med människor som delar samma passion som en själv är ju en ynnest och att hela tiden få utmana sig själv och skapa något unikt. Det är nog den största anledningen varför jag bestämde mig för att bli kock, säger Ludwig Tjörnemo.

Här är receptet:
God och hälsosam ”Swedish bowl” med kyckling och rostade grönsaker.
4 personer

Ingredienser:

Bas:
1 dl gul ärta
1 dl matvete
0,5 dl solroskärnor

Dressing:
1 dl olja
50 g örter (persilja, ramslök eller gräslök)
1 st citron
Salt
Peppar

Koka matvete och ärtor tills de blir mjuka i lättsaltat vatten. Rosta solrosfrön i ugnen på 150° i 8 min. Mixa olja, dina favoritörter och citronzest till det blir slätt. Blanda sedan allt och ha som bas i tallriken.

Protein:
4 st kycklinglårfilé
Olja
Fänkålsfrö
Salt

Stek kycklingen i olja på hög värme så den får fin färg. Krydda sendan kycklingen med malda fänkålsfrön och salt. Baka klart i ugnen på 150° till den har en kärntemperatur på 60°.

Sås:
200 g krasse
3 dl crème fraiche

Mixa valfri krasse med crème fraiche och smaksätt med salt. Fräs fröerna i olivolja i en panna tills de poppar, salta och låt rinna av på hushållspapper.
 
Så här gör du Årets Rätt 2021

Grönt:
1 st kålrabbi
0,5 dl ättika
1 dl socker
1 dl vatten

Hyvla kålrabbin tunt. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg ner kålrabbin och låt det svalna.

2 st lökar
300 g svamp
300 g rödbetor
Olja
Smör

Skala och dela lökarna och rödbetorna i mindre bitar. Rosta i ugnen med lite olja och salt på 180° i ca 20 min eller tills de har mjuknat. Skär svampen och stek i smör tills de fått fin färg. Avsluta med salt.

½ huvud Spetskål
50g Krasse

Plocka av bladen och blanchera ca 4 min i saltat vatten. Skär sedan ner bladen och blanda med krasse.

Topping:
4 msk mandel, rostad
50 g lagrad ost
Chili flakes

Hacka mandeln och blanda med chili flakes. Avsluta rätten med att riva på osten och sen toppa med nötblandningen.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Arla

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in