Årets skräpplockardagar kan slå rekord

Av på 2 mars, 2021
Foto: Emma Grann/Håll Sverige Rent

Nu går det att anmäla sig till Håll Sverige Rents kampanj Skräpplockardagarna. I år är målet att engagera 900 000 deltagare, majoriteten barn. Detta för att lägga en grund för bra värderingar och beteende redan i tidig ålder och samtidigt visa barn och unga att det finns konkreta insatser man kan göra för miljön.

Som en av få stora aktiviteter detta corona-år kan Håll Sveriges Rents kampanj Skräpplockardagarna engagera en stor del av Sveriges befolkning. I fjol deltog drygt 600 000 personer. I år är målet att rekordmånga, 900 000 barn och unga, minst en gång plockar skräp under perioden mars till juni.

”Många använder skräpplockardagarna för att pedagogiskt arbeta med miljöfrågor. Syftet med kampanjen är att påverka nedskräpning på lång sikt genom att lägga en grund för bra värderingar och beteende redan i tidig ålder”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Kampanjen är viktig för att visa barn och unga att det finns konkreta insatser man kan göra för miljön och för att bidra till en hållbar utveckling.

”Skräpplockardagarna är en perfekt aktivitet för den som vill bidra till en bättre miljö, röra på sig och samtidigt lära, inte minst den yngre generationen, att de kan göra skillnad”, säger Johanna Ragnartz.

Håll Sverige Rent strävar efter att så många barngrupper och ungdomsföreningar som möjligt ska representeras. Alla ska känna sig inkluderade och välkomna.

”Vi plockar inte skräp för att städa, utan som en pedagogisk aktivitet där barn lär sig om skräp och att inte skräpa ner. När medvetenheten och engagemanget ökar leder det till ändrade beteenden och attityder”, säger Johanna Ragnartz.

Fakta om Skräpplockardagarna 2021

  • Över 160 kommuner har redan lovat att delta. Anmäl er på: hållsverigerent.se/skrapplockardagarna
  • Till kampanjen finns åldersanpassat lektionsmaterial från Håll Sverige Rent: https://skraplabbet.se/teacher
  • Alla förskolor, skolor och ungdomsföreningar som anmäler sig får kostnadsfritt skräpplockarpåsar från Håll Sverige Rent. 

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Håll Sverige Rent

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in