Artisten AmenA startar insamling för flickors framtid

By on 1 oktober, 2023
↑↑ Lyssna på låten ”Empty” här ↑↑

Artisten och låtskrivaren AmenA, 22 år, trollband Idoljuryn 2021, och har sedan dess stått på scen med bland andra Håkan Hellström. Nu släpps Empty, titellåten till hennes kommande debutalbum, som handlar om hennes egen flykt från Jemen.

I samband med låtsläppet lanserar AmenA en insamling tillsammans med barnrättsorganisationen Plan International Sverige.

AmenA, eller Amena Alsameai som hon egentligen heter, beskriver sin barndom i Jemen som lycklig med många vänner. Framför allt var den fri från krig. Men när hon var 14 år trappades oroligheterna i landet upp. Över en natt tvingades hennes föräldrar fatta det svåra beslutet att fly. Det enda AmenA fick med sig från sitt hemland var musiken och sin röst.

– Vi hann inte säga hej då till vänner och familj. Jag slets upp från min trygghet och hade inget annat än mig själv och mina tankar. Som barn var det svårt att förstå vad som hände, att skriva Empty har för mig varit ett sätt att få ur mig de jobbiga tankarna, låta känslorna komma fram och hantera dem, säger AmenA.

För AmenA betyder musik frihet. Hon vill skriva texter som ger hopp och har en mening. Med låten Empty hoppas hon öka förståelsen för hur det är att tvingas fly på grund av krig. Samtidigt vill hon hjälpa andra som är i samma situation som hon själv varit i.

Världen över tvingas flickor gifta sig och sluta skolan. De riskerar att bli gravida och föda barn, trots att de själva bara är barn. Det gäller särskilt de flickor som befinner sig på flykt.

– Jag brinner för barn, särskilt flickor som lever i utsatthet. Tillsammans med Plan International Sverige, och med min insamling, vill jag göra världen till en bättre plats för dem, säger AmenA.

– Vi är väldigt glada över att AmenA valt att starta en insamling tillsammans med oss. För att skapa verklig skillnad behöver synen på flickor förändras och flickors möjlighet att bestämma över sina egna liv stärkas. Som en av världens största barnrättsorganisationer vet vi att arbetet för jämställdhet måste börja tidigt – redan från barnets första dagar, säger Mariann Eriksson generalsekreterare för Plan International Sverige.

Om AmenAs insamling Förändra flickors framtid

Kampanjsida: https://plansverige.org/barn-i-katastrofer/amenas-insamling/

Swisha 900 73 11 och märk gåvan med ”Amena”.

Sverige/Världen
Örebronyheter

Källa: Plan International Sverige

You must be logged in to post a comment Login