Astma- och Allergiförbundet efterlyser tydligare information om riskgrupper

By on 11 mars, 2020
Cirka 800 000 personer lever med astma i Sverige idag och Astma- och Allergiförbundet vill se tydligare information och råd från myndigheter.

Folkhälsomyndigheten höjde igår risknivån för samhällsspridning av coronaviruset till mycket hög. Astma- och Allergiförbundet uppmanar nu berörda myndigheter och ansvariga huvudmän för vården att vara extra tydliga kring vad personer i riskgrupperna kan göra för att förbereda sig för en mer allmän smittspridning.

Cirka 800 000 personer lever med astma i Sverige idag. Det är personer som tillhör en riskgrupp vid ett vanligt influensautbrott – och därför är många naturligtvis extra oroliga över vad som kan hända ifall de skulle smittas av det nya coronaviruset covid-19.

– Det blir nu viktigt med tydliga råd till riskgrupper för att minska oron i samhället och för att inte vårdens institutioner ska bli helt överlastade av frågor från oroliga medborgare, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Astma- och Allergiförbundet.

Astma- och Allergiförbundet har de senaste veckorna konstaterat ett ökat antal frågor från våra medlemmar och ett behov av tydlig information från myndigheterna. Det kan till exempel handla om frågor om huruvida det är säkert för personer med astma att gå till jobbet när kollegor varit i ett riskområde, om barn med svårare astmasjukdom bör gå till skolan och om den som brukar vaccinera sig mot den vanliga influensan kan åka i kollektivtrafiken i ett läge med hög risk för samhällsspridning av coronaviruset.

– Vi ser att ansvariga myndigheter jobbar hårt i en pressad situation och vi har stort förtroende för deras expertis. Vi förstår om myndigheterna inte kan göra individuella medicinska bedömningar, men vi tycker att det vore rimligt med mer tydliga råd till personer i riskgrupperna, till exempel personer som lider av kroniska lungsjukdomar som astma, säger Kristina Ljungros. 

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa Astma och Allergiförbundet

You must be logged in to post a comment Login