Att göra scenkonst – ny utbildning på Kulturreservatets Folkhögskola i Riddarhyttan

By on 20 maj, 2020

Att göra scenkonst är en ny heltidsutbildning som kan läsas 1-3 år på Kulturreservatets Folkhögskola i Riddarhyttan – 36 km och 28 minuters bilfärd från Lindesberg. En annan kurs är Bygga by – om hur man kan utveckla lokalsamhället och ta vara på lokala resurser. 

Antagning till kurserna sker löpande fram till kursstart 24 augusti – men skolan vill gärna ha anmälningar före 5 juni.

Kulturreservatets folkhögskola – som är en del av Botkyrka folkhögskola – utgör en fortsättning på en längre kursverksamhet som bedrivits av bland annat föreningen Teatermaskinen i Riddarhyttan, där professionella scenkonstnärer, forskare och lärare länge medverkat. 

Kulturreservatets folkhögskola ligger i ett avskilt men naturskönt område. Avskildheten stärker gemenskapen och det kollektiva arbete som utmärker skolan.

Att göra scenkonst – ny utbildning

Är du skådespelare eller dansare och söker utveckling? Avslutar du ett estetiskt program på gymnasiet och funderar på nästa steg i din utbildning? Att göra scenkonst är en stimulerande och utmanande heltidsutbildning, som kan läsas 1-3 år. Kursen riktar sig till skådespelare, dansare eller andra scenkonstnärer som vill arbeta projektinriktat och gränsöverskridande. Du kan vara professionell eller amatör men bör ha erfarenhet av scenkonst.

I kursen får du utveckla dina talanger inom olika typer av scenkonst och alla delar av scenproduktion. Du får medverka i dramaprojekt där teater, dans, musik, ljud, installationer och andra sceniska uttryck blandas. Du får vara med att skapa ett verk eller föreställning som bygger på ett tema vi kommer överens om och historier som just du bär på. Därutöver får du också kunskaper i regi och konstproduktion, hur man utvecklar och organiserar kulturell verksamhet och hur man kan arbeta för egen försörjning inom det konstnärliga fältet.

Bygga by – en kurs om att utveckla lokalsamhället

Här får du kunskaper om hur man kan utveckla lokalsamhället och ta vara på lokala resurser. Byar reduceras ofta till rekreations yta eller ättestupa, men alla byar är lika rika på komplexitet som landet i övrigt. Varje människa bär på sina tankar och framtidsdrömmar. För sig själv och för platsen där hon bor.

Därför är Bygga by en kurs för alla som vill utveckla sin by och kursen byggs utifrån de idéer som bärs av dig som deltagare. Idéerna kombineras med föreläsningar, seminarier, grupparbeten och individuella arbeten där exempelvis följande teman tas upp: byn i en global omvärld, drivkrafter till förändring, delaktighet och inflytande, samhällsengagemang, familjeliv och din egen utveckling vilket betyder att vi bland annat berör frågor kring social ekonomi, organisation, in- och utflyttning, natur och kultur, klimat, transporter, finansiering, offentlig närvaro likaväl som skola, vård, omsorg och ett liv värt att leva i hela landet.

Andra kulturkursen på Kulturreservatets Folkhögskola

Författarskola:
Vill du lära dig att använda olika litterära grepp och komponera texter som fångar läsaren. Vill du få dina idéer och avsikter att gå fram så effektivt som möjligt. Om du vill behärska konsten att skriva kan du gå författarskolan. I linje med folkhögskolans landsbygdsprofil arbetar vi också tematiskt med platsbunden poesi, texter från periferin och att ge dina unika erfarenheter ett uttryck.

Musik:
Skolans musikkurs är till för alla, både med och utan förkunskaper. Den tar sin utgångspunkt i viljan att sjunga och spela, själv och tillsammans med andra. Vi börjar i lusten att lära sig nya saker, att pröva sig fram till sin röst och sitt/sina instrument. Målsättningen är att musiken och sången också ska höras utanför skolans väggar och vi gör därför ett eller flera framträdanden varje termin.

Länet | Riddarhyttan
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login