Att visa upp den senaste smartphonen är ute – här är nya statusmarkören

Av på 9 april, 2022
Bild: Refurbed

Att äga den senaste smartphonemodellen har sjunkit i värde som statusmarkör, i stället tycker allt fler svenskar att det är viktigare att kunna visa upp en hållbar livsstil – en statusmarkör som ökat i värde de senaste fem åren och anses vara viktigt för var fjärde svensk.

Det visar en Yougov- undersökning utförd på uppdrag av e-handelsföretaget Refurbed som säljer rekonditionerad teknik, allt färre svenskar tycker att det är viktigt att kunna visa upp den senaste tekniken.

Enligt en svensk Yougov-undersökning utförd på uppdrag av Refurbed anser var tredje svensk att det under de fem senaste åren har blivit mindre viktigt i deras bekantskapskrets att kunna visa upp den senaste smartphonemodellen medan endast tolv procent anser att det har blivit viktigare. Under samma period uppger 28 procent att det i stället blivit viktigare att kunna visa upp en hållbar livsstil. För att minska sina klimatutsläpp kan 67 procent, tänka sig att välja en rekonditionerad enhet i stället för en fabriksny när de ska införskaffa elektroniska produkter.

– Det cirkulära tänket blir allt vanligare bland svenskarna. Att utnyttja den fulla livslängden på teknik i stället för att slänga och ersätta med nytt är ett bra sätt att minska både utgifter och klimatpåverkan, då ny teknik är dyr både sett till kostnad och miljö. Inom några år tror vi att alla svenska hushåll kommer att ha minst en rekonditionerad produkt i sitt hem, säger Kristoffer Nilsson Kampitsch, Sverigechef på Refurbed.

Totalt anser tio procent att det är viktigt att ha den senaste smartphone-modellen, medan drygt två tredjedelar (68 procent) uppger att det är oviktigt. Bland de som uppger att de inte kan tänka sig att välja en rekonditionerad enhet är den vanligaste anledningen att de inte tror att enheten kommer att ha samma kvalitet som en fabriksny.

– Att rekonditionerad elektronik skulle hålla sämre kvalitet är en vanlig missuppfattning. Rekonditionerade enheter genomgår långa processer, i upp till 40 steg, som gör att de fungerar som nya, säger Kristoffer Nilsson Kampitsch. Vi rensar såväl appar som personliga data och vid behov byter vi även ut batteri och skärm på elektroniken för att den ska bli som ny.

Närmare en av fyra (23 procent) har köpt en rekonditionerad produkt tidigare, ungdomar i åldern 18- 29 år och familjer har köpt rekonditionerad elektronik i högre utsträckning än befolkningen i övrigt.

Sverige
Örebronyheter

Källa Spotlight Communications
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i YouGovs webbpanel under perioden 18-20 februari 2022. Totalt intervjuades 1010 personer över 18 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in