Åtta konkurser i Örebro län i juli

Av på 11 augusti, 2020
Arkivbild

Under den senaste månaden rapporterades något färre konkurser i Örebro län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.

Under juli månad gick åtta bolag i konkurs i Örebro län. Det är en tämligen normal nivå för den här tiden på året. I fjol noterades 16 konkurser under juli.

Ser vi till hela landet brukar antalet konkurser följa ett tydligt säsongsmönster med en uppgångar på senvåren och -hösten, och en tydlig dipp i slutet av sommaren. Juli är en månad då det i regel anmäls färre konkurser än under resten av året.

Följande graf visar antalet konkurser i Örebro län i enbart juli under de senaste åren.

Av de åtta bolag som gick i konkurs under juli i Örebro län hade sex sitt säte i Örebro kommun. I åtta av länets tolv kommuner registrerades inga konkurser. Se en komplett lista över antal konkurser per kommun i tabellen nedan.

De bolag som inledde konkurs i Örebro län hade en sammanlagd omsättning på 22 miljoner kronor och anställde, enligt sina senaste bokslut, 18 personer. 1 Det största bolaget, sett till omsättning, var VAILAB AB som rapporterade en omsättning på 6,6 miljoner kronor i sitt bokslut år 2019.

Sedan början av året har 113 företag gått i konkurs i Örebro län. Det kan jämföras med 111 företag under motsvarande tid år 2019 (+2 procent).

I hela Sverige gick 449 företag i konkurs i juli. Det är 22 färre än vid motsvarande tid i fjol (−5 procent). Jämför vi 2020 års samlade konkurser ser vi en uppgång med +11 procent.

Så här har vi gjort

  • Uppgifter om antal konkurser kommer från UC:s konkursstatistik.
  • När vi talar om ”bolag” och ”företag” avser vi aktiebolag, handels- och kommanditbolag samt övriga juridiska personer.
  • För att bedöma om antalet konkurser är ovanligt högt eller lågt har vi räknat ut ett säsongsjusterat förväntat antal konkurser för månaden som referenspunkt: [antal konkurser per månad i snitt] * [säsongseffekt]. Säsongseffekten antas vara samma över hela landet.
  • Uppgifterna om enskilda företag däremot kommer från allabolag.se.

De största bolagen i Örebro Län som gick i konkurs under Juli 2020

Företag Kommun Omsättning (tkr) Anställda
VAILAB AB Askersund 6 612 3
Dalin Huset AB Örebro 5 232
Fröken Brogrens AB Örebro 4 756 6
Thai Take Away i Örebro AB Örebro 2 715 8
Arborist247 AB Örebro 2 569 1
Läkarteamet von Saldern AB Ljusnarsberg 72 0
Källa: allabolag.se
Tabellen visar de företag som under juli månad listats i Alla bolags sammanställning över bolag som inlett konkurs. Uppgifter om antal anställda och omsättning kommer också från Alla bolag och senaste tillgängliga bokslut. Notera att dessa siffror kan vara föråldrade.

Konkurser per kommun i Örebro Län under Juli 2020

Kommun Antal konkurser Jämfört med samma tid 2019
Askersund 1 +1 
Degerfors 0 +0 
Hällefors 0 +0 
Hallsberg 0 +0 
Karlskoga 0 +0 
Kumla 1 +0 
Laxå 0 −1 
Lekeberg 0 +0 
Lindesberg 0 −1 
Ljusnarsberg 1 +1 
Nora 0 +0 
Örebro 6 −7 
Källa: UC
UC publicerar på kommunnivå endast det ackulumerade, det vill säga sammanräknade, antalet konkurser i sin månadsstatistik. För att räkna ut antalet konkurser per månad subtraherar vi det ackulumerade antalet konkurser för januari till juli med föregående månads motsvarande värde. Det gör att summan av alla bolag per kommun kan diffa något från länstotalen.

Ekonomi | Lokalt
Örebronyheter

Källa: Newsworthy

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in