Banktrojaner ökade i sommarhettan

Av på 20 september, 2018

Säkerhetsföretaget Check Points rapport över utvecklingen inom cyberhot och skadlig kod visar att banktrojanen Ramnit har ökat avsevärt i sommar. Ramnit har så mycket som dubblat sin globala påverkan de senaste månaderna via omfattande attacker som konverterar de drabbades maskiner till skadliga proxy-servrar.

Under augusti 2018 placerades Ramnit på en sjätteplats av de vanligaste koderna globalt. Det betyder att Ramnit är den snabbast växande banktrojanen och har ökat med över 50 procent sedan juni 2018.

– Det här är andra sommaren i rad som vi ser att kriminella använder sig av banktrojaner för att komma åt offer och göra en snabb vinst, säger Åsa Edner, Sverigechef på Check Point. Trender som dessa ska man vara vaksam på då hackare är medvetna om vilka attackmetoder som troligtvis kommer att vara framgångsrika vid en viss tidpunkt. Exempelvis gör våra surfvanor under sommarmånaderna att vi blir mer mottagliga för banktrojaner. Detta betyder att hackare är både uthålliga och sofistikerade i sina försök att pressa folk på pengar.

Åsa fortsätter:
– För att kunna förhindra spridningen av banktrojaner, och andra typer av attacker, är det viktigt att företagen använder sig av säkerhetsskydd i flera lager. En sådan skyddar mot redan etablerade skadliga koder, cyberattacker samt nya hot.

Både globalt och i Sverige låg kryptokaparen Coinhive på första plats på Check Points lista över de vanligaste skadliga koderna i augusti. På andra plats i Sverige återfinns trojanen Fireball, medan Dorkbot hamnar på tredje plats.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in