Barnen sover under bar himmel i katastrofens Lesbos – Sverige måste hjälpa till

By on 13 september, 2020
Arkivbild

Efter den förödande branden i flyktinglägret Moria måste EU:s ledare agera kraftfullt. Rädda Barnens riksmöte* uppmanar Sveriges regering att medverka till att alla barn evakueras från Lesbos och de andra öarna och att Sverige tar emot barn och barnfamiljer.

Vi som Rädda Barnens medlemsrörelse spridda över hela landet finns här för att stötta de barn och familjer som kommer!

Moria-lägret på den grekiska ön Lesbos är en skamfläck för Europa och ett tydligt tecken på att det system som samlar människor i så kallade hotspots vid EU:s gränser inte fungerar. Ända sedan de inrättades har Rädda Barnen med kraft uppmanat EU att garantera en rättssäker asylprocess som respekterar barns rättigheter enligt FN:s barnkonvention.

Akuta insatser behövs nu samtidigt som EU:s ledare förhandlar om ett nytt långsiktigt och hållbart europeiskt asylsystem. Länder som Tyskland, Frankrike, Finland och Norge tar sitt ansvar genom att ta emot barnen.

I Moria bodde före branden mellan 12-13 000 personer varav ca 4000 var barn, detta i ett läger som var byggt för 2800 personer. 7 av 10 av barnen som befinner sig på de grekiska öarna är under 12 år. De senaste åren har det kommit upprepade rapporter om barn som inte får vare sig sjukvård eller utbildning, barn som under månader bor i tält, barn som försöker ta sina liv i desperation, barn som utsätts för våld och sexuella övergrepp, upprepade bränder med döda och skadade och nu senast, barn och vuxna som har isolerats inuti lägret utan tillgång till tillräckligt med vatten och avlopp för att kunna hålla ens en grundläggande nivå av hygien på grund av rädsla för Covid-19.

Nu efter branden, har 400 ensamkommande barn tagits från ön till fastlandet, men de som är kvar sover under bar himmel. Det här får inte fortsätta.

Världen
Örebronyheter

Källa Rädda Barnen
* Riksmötet är svenska Rädda Barnens högsta beslutande organ och äger rum vartannat år. 2020 sker mötesförhandlingarna digitalt och pågår mellan den 11:e och 13:e september.

You must be logged in to post a comment Login