Bästa tiden att sälja fastigheten

By on 24 maj, 2017
Arkivbild

När man som fastighetsägare står inför att sälja sin gård vill man ofta sälja när man får som mest betalt.En vanlig föreställning är att våren är den bästa tiden för en försäljning eftersom skog och mark då står i vacker grön skrud och människor blir på allmänt gott humör. Men, är det verkligen så att våren är den bästa tiden på året att sälja sin fastighet? Markus Helin, Chefsmäklare på LRF Konsult ger sitt svar på frågan.

– Så snart snön avlägsnar sig och våren gör sitt intåg ökar utbudet explosionsartat eftersom många vill visa upp sin fastighet när det är som finast ute. De flesta försäljningar sker sedan under de följande månaderna med en paus under industrisemestern. När utbudet av fastigheter ökar markant på försommaren samt i augusti, kan det påverka prisbilden säger, säger Markus Helin.

Vissa år ökar utbudet väldigt mycket, alltså mer än den normala försommarökningen, så att det finns betydligt fler fastigheter till salu. Det kan ske lokalt, regionalt eller i hela Sverige och då märks det på prisbilden. Man vet sällan exakt som skapar utbudsexplosioner men media, mun till mun-metoden och psykologi finns med i bilden. Du kanske höratt grannen fick bra betalt och passar därför på att sälja. Tänker många likadant ökar utbudet vilket då kan få en avkylande effekt.

Om man har bestämt sig för att sälja är en bra strategi att följa marknaden och passa på att sälja när utbudet är som lägst men efterfrågan fortfarande är hög. Problemet är att det är svårt att förutspå när det inträffar. Den som seriöst och aktivt söker en fastighet slutar inte leta bara för att hösten är på intågande. Söker man aktivt efter sin drömfastighet men inte funnit den när utbudet varit som högst fortsätter man söka även trots att det blir november, fortsätter Markus Helin.

Eftersom det är svårt att förutse när på året utbudet är som lägst och efterfrågan som störst, är det bäst att genomföra försäljningen när det känns mest lämpligt utifrån sina egna förutsättningar, istället för att försöka pricka in en viss tidsperiod på året. Det går utmärkt att sälja gårdar året runt. På vinterhalvåret är utbudet betydligt lägre. Har man då haft god framförhållning och träffat en fastighetsmäklare på sommaren och tagit fina sommarbilder, kan man i kombination med en bra beskrivning över markens beskaffenhet och plogade vägar, absolut bli en vinnare, avslutar Markus.

Tre tips till den som ska sälja fastighet:

  1. Sälj när förutsättningarna är som bäst för dig istället för att pricka in den tid på året som du tror ger bästa betalt
  2. Det går utmärkt att sälja året runt
  3. Planera för din försäljning. Vid försäljning under vintersäsong är god framförhållning viktig eftersom såväl sommarbilder som explogade vägar hjälper dig att lyckas vid försäljning

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login