Bostadspriserna i Örebro län sjunker

By on 8 februari, 2023
Arkivbild

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Örebro län sjunkit med 8 procent, medan villapriserna sjunkit med 7 procent.

I landet som helhet bromsade prisfallet in under januari, det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Den oro som präglade bostadsmarknaden under 2022 börjar avta. Vi märker att det är lättare för köpare och säljare att mötas prismässigt även om det fortfarande är köparnas marknad, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Örebro län har bostadsrättspriserna sjunkit med 8 procent de senaste tre månaderna, medan villapriserna visar en nedgång med 7 procent. Även i landet som helhet har villapriserna backat med 7 procent, medan bostadsrättspriserna under samma period sjunkit med 4 procent.

Sett endast till januari månad bromsade prisfallet in och såväl bostadsrätter som villor i Sverige sjönk med 1 procent.

– Trots att räntan troligen kommer stiga lite till tyder mycket på att de kraftiga prisnedgångarnas tid är över. Det stora utbudet av bostäder till salu ger spekulanterna mycket att välja på, men vi ser samtidigt allt fler besökare på visningarna och en ökad aktivitet i budgivningarna, säger Marcus Svanberg.

Sett över en 12-månadersperiod har priserna på bostadsrätter i Örebro län sjunkit med 16 procent, medan villapriserna sjunkit med 10 procent. I riket som helhet visar motsvarande siffror en nedgång på 10 procent för bostadsrättspriserna och en minskning med 12 procent för villapriserna.

Fritidshuspriserna i Örebro län har sjunkit med 6 procent på årsbasis, att jämföra med 2 procents nedgång i landet som helhet.

– Vår prognos är att bostadsmarknaden stabiliserar sig under våren men att det dröjer till nästa år innan priserna vänder uppåt igen. Även om det utökade elstödet kan lindra svenskarnas boendekostnader tillfälligt kommer det högre ränteläget och inflation fortsätta pressa hushållens ekonomi, säger Marcus Svanberg.

De tre senaste månaderna såldes 384 bostadsrätter i Örebro län, vilket är 33 procent färre än samma period förra året. Antalet sålda villor var 282, en nedgång med 14 procent.

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger

1. Ta höjd för högre boendekostnader
Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan på sikt uppgår till 4–5 procent. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

….

Tre tips – så sänker du elkostnaden och höjer värdet på din bostad

1. Behåll värmen i huset
Upp till en tredjedel av husets energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se över lister och isoleringar runt dörrar och fönster för att minimera värmeförluster. En ny ytterdörr kan dessutom både höja värdet på huset och öka skyddet mot inbrott.

2. Byt energisystem
Att byta eller förbättra bostadens uppvärmningssystem kan vara en lönsam investering som markant sänker hushållets elräkning. Gör en kalkyl över vad som ger den bästa helhetslösningen för din bostad.

3. Installera solceller
Solceller både höjer värdet på en bostad med i snitt 100 000 kronor och sänker elkostnaden. Från och med förra året kan du ansöka om skattereduktion i samband med installationen. En certifierad installatör hjälper dig att optimera vinkel och riktning på solcellerna.

….

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.
Bostadspriserna steg kraftigt i stora delar av landet under coronapandemin, medan de under 2022 föll på de flesta platser. Försök att sälja och köpa vid ungefär samma tidpunkt, så har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Länsfast

You must be logged in to post a comment Login