Byggnads välkomnar nationell delegation mot arbetslivskriminalitet

Av på 5 augusti, 2021

Arbetslivskriminaliteten i byggbranschen har det senaste decenniet blivit både mer utbredd och mer internationellt organiserad. Att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark nu bjuder in arbetsmarknadens parter till en tätare dialog är ett steg i rätt riktning.

– Det här kommer inte en dag för tidigt! Jag och Byggnads medlemmar har länge larmat om kriminella organisationer som förstör vår bransch. Att Byggnads bereds en plats i delegationen ser jag därför som en förutsättning. Men det kommer behövas krafttag under lång tid för att återupprätta ordning och reda, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Byggnads arbetar sedan länge för att motverka oseriösa företag. Det handlar bland annat om att kontrollera arbetsmiljö och löner samt att driva rättsprocesser. Men även om att anmäla brott till myndigheter och få politiker och företag att ta ansvar för den verklighet vi nu ser.

– Vi har sagt i över tio år att detta är en ödesfråga för den svenska byggsektorns framtid. Får vi inte bort kriminaliteten kan vi säga tack och adjö till både seriösa byggföretag och det enorma yrkeskunnande generationer av byggnadsarbetare byggt upp i Sverige. Delegationen får inte bara snacka. Det måste också bli verkstad, säger Johan Lindholm.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Byggnads

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in