CBD-produkter ska följa läkemedelslagen

By on 8 april, 2018
Arkivbild

Produkter som innehåller cannabidiol (CBD) är läkemedel, det slår Läkemedelsverket fast efter avslutade tillsynsärenden. Eftersom läkemedelslagstiftningen ställer krav på att läkemedel ska vara godkända eller registrerade, är försäljningen av dessa produkter inte tillåten.

Produkter som används för att behandla sjukdomsymptom måste vara kontrollerade och godkända. Det handlar helt enkelt om patientsäkerhet, säger Lena Björk, direktör Läkemedelsverket.

Besluten omfattar bl.a. oljor, kapslar och inhalationslösningar innehållande cannabidiol (CBD). Cannabidiol används för behandling av olika sjukdomar, och produkterna har också sålts i detta syfte. Läkemedelslagstiftningen ställer krav på att läkemedel ska vara godkända eller registrerade. Dessa produkter är inte godkända och därför är försäljningen inte tillåten.

Företag som vill utveckla läkemedel baserade på cannabidiol kan göra det inom ramen för läkemedelslagstiftningen.

Om du har ett medicinskt behov och har använt cannabidiol i detta syfte, kontakta läkare för samtal om möjliga behandlingsalternativ.

Läkemedelslagstiftningen syftar till att säkerställa att läkemedel som används vid sjukdomar har god kvalitet, är säkra och har bevisad effekt. Läkemedel som säljs i Sverige måste därför vara godkända.

I läkemedelslagen finns beskrivet vilken typ av varor som ska omfattas av lagen. Det är dels produkter som marknadsförs mot sjukdomar, och dels produkter som kan användas för att behandla sjukdomar.

Snabba fakta – det här är CBD

  • Växten Cannabis sativa (hampa) innehåller många olika aktiva ämnen (cannabinoider) varav två är tetrahydrocannabinol (THC) och cannabidiol (CBD). THC ger hallucinogena effekter, medan CBD inte har de egenskaperna. THC omfattas av narkotikalagstiftningen.
  • Läkemedelsverkets beslut gäller beredningar med extrakt av hampans stjälk, blomma och blad, som innehåller CBD.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login