Cederborghs bok om Ottar Tralling i nyutgåva av Svenska Akademien

By on 9 december, 2023
Fredrik Cederborghs "Ottar Trallings levnadsmålning" från 1814 har getts ut i två nyutgåvor - 1961 och 2023.
Bild via LindeKulturs pressmeddelande

År 1814 gav bruksherren Fredrik Cederborgh på Dalkarlshyttans bruk utanför Lindesberg, ut romanen ”Ottar Trallings Lefnadsmålning”. År 1961 gavs den ut i nyutgåva, och nu finns den åter nyutgiven i Svenska Akademiens klassikerserie med förord av Horace Engdahl och kommentarer av Ljubica Miočević.

Björn Linnell skriver i Svenska Dagbladet och Horace Engdahl intervjuas om ”Ottar Trallings levnadsmålning”.

”Ottar Trallings levnadsmålning” är den roman som kanske mer än andra bidragit till Fredrik Cederborghs plats i den svenska litteraturhistorien, skriver Björn Linnell – skribent och tidigare förläggare – i en artikel Under strecket i Svenska Dagbladet 15 november 2023. Boken har kallats Sveriges första realistiska roman – eller ”vår första verkligt läsbara roman” enligt Gunnar Ekelöf.

Nu finns ”Ottar Trallings levnadsmålning” åter nyutgiven i Svenska Akademiens klassikerserie med förord av Horace Engdahl och kommentarer av Ljubica Miočević.

”Ottar Tralling har kallats vår första realistiska roman och mycken forskarmöda har ägnats åt att klarlägga arten av Cederborghs realism,” skriver Björn Linnell: ”Den vardagliga miljön, de verklighetstrogna detaljerna och berättarhållningens fördomsfrihet gör att den stundtals beskrivits i termer av borgerlig realism, ja till och med svensk realism. I dag tycks alla vara överens om att den inte ska ses som i första hand ett förebådande av den borgerliga roman som så småningom etableras också i Sverige. Cederborghs ”realism” har sina rötter i 1700-talets verklighetsåtergivning, i Bellmans värld och Anna-Maria Lenngrens, eller hos den komiska reseberättelsen som vi möter den i Jacob Wallenbergs ”Min son på Galejan”. Detta är Cederborghs föregångare och förebilder på svensk botten.”

”En mer sentida svensk författare som låtit sig inspireras av Cederborgh är Hjalmar Bergman”, fortsätter Björn Linnell: ”Hjalmar Bergmans stora roman ”Herr von Hancken” är i mångt och mycket en kärleksfull pastisch på inte minst ”Ottar Tralling”. Genom litteraturhistorikerna Erik Hjalmar Linders och Maria Bergom-Larssons forskning på Hjalmar Bergmans författarskap får vi hjälp att placera in Cederborgh i en bredare tradition. Här finner vi Cervantes ”Don Quijote”, Le Sages ”Gil Blas”, Henry Fieldings ”Tom Jones”, Charles Dickens ”Pickwickklubben” med flera.”

Fredrik Cederborgh avled i januari 1835.

”Hans förmögna mor lät resa ett gravmonument över sonen, som i dag står inklämt mellan Örebrovägen och Lilla Lindessjön vid infarten till Lindesberg”, skriver Björn Linnell: ”Det ser ut som en tanke att Cederborghs sista viloplats är belägen helt nära den pågående och enkla vardag han skildrade, numera i form av pendeltrafik till och från jobbet – alltför lätt att bara köra förbi.”

….

Svenska Akademiens nyutgåva av ”Ottar Trallings levnadsmålning”

Fredrik Cederborgh (1784-1835) har kallats den svenska realismens fader. Han tillhörde en välbärgad bergslagssläkt och kom efter en stockholmskarriär som ämbetsman, tidningsutgivare och boktryckare att återvända till hemtrakten i form av bruksägare.

Hans erfarenheter från Stockholmsåren låg till grund för vad som brukar räknas som höjdpunkten i hans produktion: Ottar Trallings levnadsmålning (utgiven i fyra delar 1810-1818). Gunnar Ekelöf har kallat den ”vår första verkligt läsbara roman”.

Det är en berättelse i den satiriska och pikareska stilen om ynglingen Ottars dråpliga äventyr i den kungliga huvudstaden som den tog sig ut under tidigt 1800-tal. Även en nutida läsare riskerar att smittas av såväl humorn som den otyglade berättarlusten.

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

 

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login