Challengermode och Female Legends lanserar värdens första storskaliga esportliga för tjejer

Av på 14 november, 2018
Women's Esports League by Challengermode and Female Legends

Tillsammans med Female Legends lanserar nu Challengermode en av världens mest ambitiösa initiativ inom esport för tjejer – Women’s Esports League (WEL). Det är en s.k. all-female liga på Europeisk nivå där endast kvinnor får delta. Ligan har skapats för att ge esportande tjejer en chans tävla och socialisera i en miljö fri från hat och toxicitet, där all får vara med och tävla på lika villkor.

Challengermodes främsta fokus är att göra esporten tillgängligt för alla. Vi gör detta bland annat genom diverse ligasystem, t ex nationella ligor, ligor för skolungdomar med mera. För oss är det en självklarhet att skapa förutsättningar för unga tjejer att spela, socialisera och tävla i en hatfri och jämlik miljö.” – Johan Bengtsson, Head of Sales and Partnership Challengermode

Ambitionen med ligan är att ge kvinnor inom esport en ärlig chans att tävla på hög nivå och att uppnå sin fulla potential som spelare och lag. Miljön inom tävlingsdatorspelande är ofta väldigt hård och oförlåtande mot kvinnor framförallt p.g.a. av deras kön. Som kvinna möts man ofta av allehanda trakasserier och en orättvis skepsis kring ens förmåga. Målet med Women’s Esports League är att jämna ut spelfältet och höja nivån på kvinnlig esport, på lång sikt är visionen att ligan ska avvecklas helt då behovet av en liga enbart för tjejer blir onödig när alla kan tävla på lika villkor.

Vi jobbar ständigt med att e-sporten ska bli mer inkluderande och jämställd. Precis som med vårt e-sportcommunity har vi samma målsättning för denna liga, att den ska avveckla sig själv och i framtiden inte behöva finnas. Vi vill att alla ska kunna tävla tillsammans på lika villkor, utan påhopp och hat.” – Olivia Mattsson, turneringsansvarig hos Female Legends

Öppna kval till ligan drar igång under December månad och i det första kvartalet 2019 kommer säsong 1 att börja. Prispotten för den första säsongen ligger på 50 000kr och ambitionen är att succesivt öka nivån säsong efter säsong i takt med att tävlingen växer.

WEL är ett systerprojekt till det nationsöverskridande esportprojektet NEL, National Esports League, som har i syfte att skapa en struktur för vanliga spelare där dem ska kunna tävla i öppna nationella eller regionala ligor och ta sig hela vägen till stora internationella proffstävlingar.

Sport | E-sport
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in