Coronapassport öppnar i Arlöv, Halmstad, Kristianstad, Sundsvall och Örebro

Av på 6 december, 2020

Senast i raden av kliniker att ansluta till tjänsten www.coronapassport.se, som ska underlätta internationellt resande och hanteras av Tataa Biocenter, är MACC Scandinavia i Arlöv, iDoc i Norrköping, Avenirhälsan i Stockholm, Specialistläkarhuset i Sundsvall, ExpressCare i Halmstad och Jönköping, och iDr i samarbete med Svea Vaccin i Eskilstuna, Helsingborg, Karlstad, Kristianstad, Jönköping, Mölndal, Norrköping, Västerås, Växjö och Örebro.

Flera länder kräver negativt test för SARS-CoV-2 för inresa, men reglerna är inte enhetliga, och kan ändras med kort varsel. Resandet blir utmanande och förenat med risken att inte komma fram, eller hamna i karantän.

På www.coronapassport.se når man enkelt till den uppdaterade information, land för land, som finns hos UD. Under ”Hitta din klinik” finns uppgifter om vårdgivare som erbjuder test för aktiv infektion och utfärdar intyg enligt de krav som respektive land ställer.

Prov för aktiv infektion tas av medicinsk personal, varefter det transporteras för analys hos Tataa Biocenter i Göteborg. Svar rapporteras till aktuell vårdgivare samma dag eller senast dagen därpå. Vid negativt test utfärdar kliniken friskhetsintyg åt kunden.

Testet vänder sig främst till resenärer, men kan även passa dem som vill förvissa sig om smittfrihet för att de ska träffa personer i riskgrupp, eller återvända till exempelvis sin arbetsplats efter ledighet eller annan bortavaro.

Vårdgivare anslutna till www.coronapassport.se är i ÖREBRO: iDr/Svea Vaccin.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

Källa tataboicenter
Tataa Biocenter AB, ett ackrediterat laboratorium i Göteborg, var den 3 februari bland de första i Europa att erbjuda test för covid-19 i samarbete med MLS-laboratoriet vid Saint James Hospital på Malta. Den 31 mars CE-IVD-registrerades TATAA SARS-CoV-2 Detection kit, vilket gav möjlighet att analysera även i Sverige. Tataa bidrar till den offentliga testningen i Västra Götalandsregionen och ligger bakom plattformen www.coronapassport.se för privat testning i Sverige. 13 maj var Tataa Biocenter först i Sverige med att erbjuda laboratorieanalys för antikroppar mot covid-19 och i oktober var Tataa först med snabbtester för aktiv infektion. Under november gjordes antigentester tillgängliga. 

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in