Coronasäker barberartävling i ett världsunikt koncept

Av på 13 april, 2021
76 barberare från hela Sverige deltar i världens (troligtvis) första barberartävling på klipphuvud.

En bild på ett klipphuvud dök upp i det sociala flödet på Instagram för en dryg månad sedan, den blev inspirationen till Head2Head Barber Challenge. En 100% Covid-19 säker barberartävling med ett helt unikt koncept. Modellen är ett klipphuvud och barberarna tävlar från sin barbershop.

Utmaningen lyder: 1 Klipphuvud  |  1 Vision  |  1 vecka  |  1 Foto

Tävlingsbidraget skickas in som en bild och vinnarna presenteras i en livesändning i sociala medier.

– Syftet med tävlingen är framför allt att ge en kreativitets-boost till branschen. Det har varit – och är fortfarande – en tuff period som barberarna går igenom, där många är egenföretagare. Vi har märkt att många har tappat orken och börjat ifrågasätta om de ska fortsätta med sitt yrke. Det här är en kul utmaning med fokus på kreativitet, och vi hoppas att barberarna ska våga testa något nytt och hitta tillbaka till glädjen i hantverket, säger Karin Fahlström, projektledare för Head2Head Barber Challenge.

Barber Supplier har arrangerat Årets barberare sedan 2017 med semifinaler runt om i landet och en avslutande final inför publik. Där ligger fokus främst på hantverket då domarna bedömer barberarna när de jobbar på modell. Head2Head Barber Challenge lyfter istället fram en annan sida i yrket, nämligen kreativiteten, då tävlingsbidraget blir ett foto. Klipphuvudet från Pivot Point ger barberarna exakt samma förutsättningar och kommer att resultera i 76 olika varianter på frisyrer, där domarna hoppas att få se kreativitet och lite nya tekniker.

– Vid våra tidigare tävlingar har det varit mycket fokus på skägg och skinfade, det som de flesta barberare gör mest i sin barbershop. Vi märker att många lägger för mycket fokus på att få bort det som jag kallar för det ”tråkiga håret” i nacken och glömmer bort det ”roliga” håret på huvudet. Jag kommer att titta mycket på form och om man lyckas förmedla sin vision, säger vår ”ständige huvuddomare” Kenneth Johnsson, freeSir2.0.

Alla barberare bidrar även till världens första barberarvisning, där klipphuvud från 76 barberare och barberarstudenter visar trender och influenser från branschen.

– Det här blir en unik kollektion av frisyrer med så många deltagare, där alla har fått helt fria händer i
sitt skapande. Vi kallar utställningen ”Where tradition meets the future”, för här möts decennier av hantverkserfarenhet och blivande barberare. Våra äldsta deltagare är 68-årige Peter Mannerstål från Mannerståls Herrfrisering i Stockholm och 73-årige Dennis Liedberg från Dennis Barbershop i Linköping, som under sina 56 år i yrket aldrig klippt ett klipphuvud – han ställer upp för att visa att man aldrig är för gammal för att testa något nytt! säger Karin Fahlström.

Tävlingen, som har lockat 76 deltagare från hela landet, är den första barberartävlingen som inkluderar barberare och barberarstudenter/lärlingar, och är den största branschtävlingen någonsin i svenska historia. Vinnarna i respektive tävlingsklass får en valfri kurs i avancerade barberartekniker hos Scandinavia Barbering Academy i Stockholm samt presenteras i tidningen Frisör och Barber Magazine. Dessutom kommer det bidrag som får flest röster i sociala medier få utmärkelsen ”People’s Choice”, sponsrat av Dick Johnson.

_______________________________________________________

Head2Head Barber Challenge arrangeras av Barber Supplier Nordic AB.

Sponsorer

Pivot Point, Scandinavia Barbering Academy, Dick Johnson, Frisörföretagarna

Domare

  • Kenneth Johnsson, freeSir2.0
  • Alan Mannerstål, Mannerståls Herrfrisering (årets barberare 2019)
  • Sanna Lindgren, master educator Pivot Point
  • Johan Rönnow, The Latest Project

Deltagare representerar följande  städer…..

Bjuv, Borås, Eksjö, Gislaved, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Kalmar, Karlstad, Kinna, Landskrona, Linköping, Luleå, Malmö, Nybro, Stockholm (Föringsö, Gamla Stan, Hammarby Sjöstad, Huddinge, Kungsholmen, Lidingö, Norra Djurgårdstaden, Södermalm, Vasastan, Östermalm), Sundsvall, Tranemo, Trelleborg, Uppsala, Varberg, Västerås, Ydre, Ängelholm, Örebro

Modeller

Klipphuvudena kommer från Pivot Point, barberare tävlar på ”Zachary” och barberarstudenter på ”Samuel”. 100% naturligt hår från Kina/Indien som handsys på klippdockan. SA8000 certifiering, vilket innebär att alla delar inom tillverkningen har granskats och godkänts enligt standarden för ”best practice” av Social Accountability International (SAI).

Nöje | Regionalt
Örebronyheter

Källa Barber Supplier Nordic

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in