Dagliga samtal med vänner kan minska risken

By on 25 mars, 2023
Dagliga samtal med vänner kan minska risken för psykisk ohälsa.
Bild: Arkivbild

Dagliga samtal med vänner kan minska risken för psykisk ohälsa, ett samtal om dagen med vänner kan ha en stor inverkan på vår mentala hälsa. Enligt en ny studie kan en daglig konversation med vänner hjälpa till att minska risken för depression, ångest och andra psykiska hälsoproblem.

Många människor har känt av ensamhet och social isolering under pandemin, vilket har lett till att allt fler söker efter sätt att förbättra sin mentala hälsa. Att upprätthålla sociala kontakter och ha regelbundna samtal med vänner kan vara ett enkelt sätt att göra det.

Forskning har visat att social interaktion och positiva sociala relationer kan hjälpa till att minska stress och oro, vilket är en viktig faktor i att upprätthålla god mental hälsa. Genom att prata med vänner regelbundet kan vi känna ökat stöd, mindre ensamma och bättre rustade att hantera stressiga situationer.

Att ha ett socialt stödsystem har också visat sig ha en skyddande effekt mot psykisk ohälsa. Studier har visat att personer som har starka sociala nätverk och stödsystem löper mindre risk att drabbas av depression och ångest.

Det är viktigt att notera att samtal med vänner inte är en ersättning för professionell hjälp vid allvarliga psykiska hälsoproblem, men genom att regelbundet prata med vänner kan man uppleva fördelarna av social interaktion och stöd.

Så nästa gång man känner sig nedstämd eller orolig, ta sig tid att ringa eller chatta med en vän. Det kan göra underverk för den mentala hälsas och hjälpa att känna sig mer stödd och mindre ensam i dessa utmanande tider.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Psykiatrispecialisterna

You must be logged in to post a comment Login