Dåliga jobbutsikter för Örebro läns vanligaste yrken

By on 29 maj, 2024
Lager- och terminalpersonal har dåliga jobbmöjligheter på fem års sikt.

Arkivbild

Sju av Örebro läns 30 vanligaste yrken beräknas ha små möjligheter till arbete på fem års sikt. Yrkena omfattar bland annat butikssäljare, barnskötare och lagerpersonal, och sysselsätter i dag nästan 19 000 invånare i Örebro län.

Det visar en kartläggning genomförd av bemanningsföretaget Manpower, baserad på statistik från Arbetsförmedlingen och SCB.

– Arbetsmarknaden genomgår just nu stora förändringar. Det är viktigt att vara medveten om att ditt yrke eller din arbetsroll kan komma att förändras, eller i vissa fall till och med försvinna. Den goda nyheten är att även den som har ett yrke med små jobbmöjligheter sannolikt har kompetenser som ger goda chanser att byta yrke och förbättra sina framtidsutsikter, säger Per Johansson, Managing Director på Manpower.
    
En ny kartläggning av Manpower, baserad på Arbetsförmedlingens yrkesprognoser och SCB:s yrkesregister, visar att sju av Örebro läns 30 vanligaste yrken har små möjligheter till arbete på fem års sikt. Yrkena omfattar bland annat butikssäljare, barnskötare och lagerpersonal.

På riksnivå är motsvarande siffra 9 av 30, och så mycket som hälften av topp tio-listan över Sveriges vanligaste yrken har en negativ jobbprognos. Totalt sysselsätter de 9 yrkena närmare 700 000 svenskar. Enligt Arbetsförmedlingen är den viktigaste nyckeln till goda jobbmöjligheter i framtiden att utbilda sig, exempelvis genom en yrkes- eller högskoleutbildning. 

– Ökad automatisering och AI och därpå höjda utbildningskrav kommer att innebära stora utmaningar för många invånare i Örebro län. Samtidigt kan du förbättra jobbutsikterna rejält genom att utveckla din kompetens. En vidareutbildning från barnskötare till förskollärare, från butiks- till restauranganställd eller från lagermedarbetare till lastbilsförare tar dig exempelvis från dåliga till bra jobbmöjligheter framöver och höjer dessutom i många fall din månadslön, säger Per Johansson.

Samtidigt som vissa yrken har små jobbutsikter lider andra vanliga yrken av svår kompetensbrist, både i dag och på fem års sikt. Elektriker, mekaniker och maskinoperatörer är exempel på bristyrken som endast kräver gymnasieutbildning, medan bristyrken på högskole- och universitetsnivå bland annat omfattar revisorer, systemutvecklare och förskollärare.

Lista: De 7 av Örebro läns 30 vanligaste yrken som har dåliga jobbmöjligheter på fem års sikt

  1. Lager- och terminalpersonal
  2. Butikssäljare, fackhandel
  3. Barnskötare 
  4. Butikssäljare, dagligvaror
  5. Städare
  6. Övriga kontorsassistenter och sekreterare
  7. Ekonomiassistenter m.fl

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Manpower
Arbetsförmedlingens yrkesprognoser 
https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/yrken-och-framtid/hitta-yrken/ 
SCB:s yrkesregister
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/arbetsmarknad/sysselsattning-forvarvsarbete-och-arbetstider/yrkesregistret-med-yrkesstatistik/

You must be logged in to post a comment Login